OMS: Peste 30.000 de cazuri mpox raportate în Africa în 2024, epidemia se extinde

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat undă verde primului test-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, care va contribui la lupta împotriva epidemiei actuale, potrivit un comunicat transmis...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat undă verde primului test-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, care va contribui la lupta împotriva epidemiei actuale, potrivit un comunicat transmis vineri de această agenţie.

„Diagnosticarea precoce a mpox permite tratament şi îngrijiri rapide, precum şi un control asupra virusului”, se subliniază în comunicat, în contextul în care această maladie a provocat deja moartea a aproape 900 de persoane în Africa de la începutul anului 2024, transmite breakingnews.md cu referire la stirileprotv.ro.

Prin includerea testului pe lista produselor cu utilizare în regim de urgenţă, OMS permite şi altor agenţii din cadrul ONU să îl distribuie şi garantează autorităţilor sanitare din ţările afectate eficacitatea acestuia, ceea ce permite accelerarea difuzării.

„În Africa, capacităţile de depistare sunt limitate şi întârzierile în ceea ce priveşte confirmarea cazurilor de mpox persistă, contribuind la propagarea continuă a virusului”, a explicat OMS.

Mpox, denumită în trecut variola maimuţei, este o boală virală care se propagă de la animal la om, dar care se transmite şi între oameni, provocând febră, dureri musculare şi erupţii cutanate.

În 2024, peste 30.000 de cazuri suspecte au fost semnalate în Africa, cele mai multe fiind raportate în Republica Democratică Congo, Burundi şi Nigeria.

În Republica Democratică Congo, doar 37% dintre cazurile suspecte au fost testate anul acesta.

Testul aprobat de OMS – Alinity mMPXV, produs de laboratoarele Abbott Molecular – este un test PCR în timp real care permite detectarea ADN-ului virusului, atât din Clada I, cât şi din Clada II prin tamponarea leziunilor cutanate umane.

Asemenea testelor PCR, care au făcut parte din viaţa a milioane de persoane în timpul fazei acute a pandemiei de COVID-19, noul test trebuie utilizat în cadrul unor laboratoare.

Prin detectarea ADN în mostre de erupţii pustuloase sau veziculare, laboratoarele şi profesioniştii din domeniul sanitar pot confirma cazurile suspecte de mpox într-o manieră eficace şi eficientă.

„Acest prim test de diagnostic al mpox în cadrul procedurii utilizării de urgenţă reprezintă o etapă importantă în ceea ce priveşte extinderea disponibilităţii testelor în ţările afectate”, a declarat Yukiko Nakatani, directoare generală adjunctă a OMS pentru acces la medicamente şi produse de sănătate.

„Îmbunătăţirea accesului la produse medicale de calitate se află în centrul eforturilor noastre pentru a ajuta ţările să stăvilească propagarea virusului şi să îşi protejeze populaţia, în special în regiunile insuficient deservite”, a adăugat ea.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article