Oamneii legii au destructurat o schemă de escrocherie cu implicarea deținuților din mai multe penitenciare, aceștia ar fi simulat vânzări de mașini pe platforme online

Oamneii legii au destructurat o schemă de escrocherie cu implicarea deținuților din mai multe penitenciare, dar și persoane terțe aflate în libertate. Potrivit anchetei, deținuții ar fi simulat...

Oamneii legii au destructurat o schemă de escrocherie cu implicarea deținuților din mai multe penitenciare, dar și persoane terțe aflate în libertate. Potrivit anchetei, deținuții ar fi simulat vânzări de mașini pe platforme online cerând plată în avans. În urma plângerilor de la persoanele păgubite, oamenii legii au început documentarea schemei, ceea ce a durat mai mult de un an. După perchezițiile din mai multe persoane au fost reținute.

24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor și 19 deținuți din peste cinci penitenciare au fost reținuți și urmează să fie audiați în cadrul investigațiilor. Prejudiciul de pe urma schemei de escrocherie care a funcționat în perioada 2020-2021 se estimează la circa 2 milioane lei.

Oamenii legii precizează că un grup de deținuți din diferite penitenciare și-ar fi creat conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari.

În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1.500 și 3.000 euro, iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-ar fi oferit și până la 9.000 euro.

În fază finală a schemei, conturile de pe pagina anunțurilor publicitare se ștergeau, iar numerele de telefon nu se mai foloseau. Pentru realizarea schemei, persoane din afara penitenciarelor îndeplineau rolul de curier ca să preia sumele de bani.

Menționăm că în urma perchezițiilor matinale din 23 noiembrie au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, droguri și alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate.

Urmare a plângerilor depuse de păgubiți, bănuiții au fost documentați de polițiști și procurori mai mult de un an. Acum, urmare a reținerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesității depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privința persoanelor aflat la libertate, precum și asupra prezentării învinuirii în privința deținuților. Investigațiile continuă, iar publicul va fi informat odată cu avansarea acestora, cu respectarea drepturilor figuranților și a procedurii penale.

Acțiunile au fost întreprinse de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, Inspectoratelor de poliție teritoriale, cu suportul mascaților de la BPDS “Fulger, sub supravegherea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și în conlucrare cu angajații ANP.

Sursa: agora.md

In this article