Oamenii de știință identifică creierul ca factor cheie în procesul îmbătrânirii

Oamenii de știință americani au identificat o zonă din creier unde se înregistrează schimbări majore pe măsură ce trec anii și cred că aceasta dă tonul întregului organism,...

Oamenii de știință americani au identificat o zonă din creier unde se înregistrează schimbări majore pe măsură ce trec anii și cred că aceasta dă tonul întregului organism, având un rol-cheie în procesul îmbătrânirii.

Noul studiu, finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA și publicat de jurnalul Nature, a scos la iveală faptul că, în creierul persoanelor în vârstă, genele asociate cu inflamația au activitatea crescută, în timp ce cele legate de structura și funcția neuronală au o activitate redusă.

Oamenii de știință de la Institutul Allen din Seattle au descoperit o zonă specifică din hipotalamus în care s-a înregistrat atât o scădere a funcției neuronale, cât și o creștere a inflamației, scrie Science Daily. Zona se află lângă cel de-al treilea ventricul, iar tipurile de celule implicate includ tanicite, celule ependimare și unele categorii de neuroni cu rol în metabolism.

Din această cauză, cercetătorii iau în considerare o posibilă legătură între dietă, factori ce țin de stilul de viață și îmbătrânirea creierului.

„Ipoteza noastră este că aceste tipuri de celule devin mai puțin eficiente în integrarea semnalelor din mediul exterior sau din lucrurile pe care le consumăm”, a declarat dr. Kelly Jin, cercetător la Institutul Allen pentru Știința Creierului și autor principal al studiului.

Cercetătorii consideră că scăderea eficacității acestor celule din creier contribuie la îmbătrânirea restului organismului uman.

Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la dezvoltarea de terapii pentru a încetini sau „controla” procesul îmbătrânirii.

sursa

In this article