O parcelă în cinstea eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial a fost inaugurată la Sociteni

La Sociteni, raionul Ialoveni, a fost inaugurată parcela celor 20 de eroi căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei, din cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc...

La Sociteni, raionul Ialoveni, a fost inaugurată parcela celor 20 de eroi căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei, din cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Naționale a Armatei Române. La eveniment au participat mai mulți localnici, dar și oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.

Prezent la eveniment, ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că prin amenajarea acestei parcele este reparată o mare nedreptate istorică.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, deoarece este un moment prin care se repară o nedreptate istorică și prin care cinstim memoria celor care au căzut pentru patrie. Suntem datori să nu-i uităm niciodată pe eroii noștri și să-i omagiem cum se cuvine, să le păstrăm cu sfințenie memoria. Mă bucur că acest moment solemn are loc tocmai astăzi, de Ziua Armatei Române, pentru că aceeași datorie de respect și de cinstire o avem față de cei care își pun și astăzi viața în slujba poporului”, a menționat ambasadorul României.

La 25 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Armatei Române. În 1944, la această dată, odată cu eliberarea orașului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupația germano-maghiară și anularea consecințelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Menționăm că marți, 24 octombrie, la Chișinău, a fost vernisată expoziția „Armata Română și Basarabia”, activitate organizată de către Agenția pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM), în colaborare cu Arhivele Militare Naționale Române și Ambasada României în Republica Moldova.

In this article