O nouă schemă de escrocherie a luat amploare în Republica Moldova. Poliţia o numeşte “ruda implicată în accident”.
Potrivit oamenilor legii, şarlatanii sună la un anumit număr de telefon şi îşi păcălesc victima că o rudă a fost accidentată sau a produs un accident grav, după care le cer o sumă de bani.
Doar în ultima săptămână s-au înregistrat şase astfel de cazuri, iar escrocii au reuşit să-şi însuşească 1,5 milioane de lei. Cel mai des, victime sunt bătrânii.
Noua schemă de escrocherii se numeşte “ruda implicată în accident”, iar de la începutul acestui an, în capcana şarlatanilor au căzut 94 de persoane. Potrivit poliţiei, majoritatea cazurilor au fost înregistrate în municipiul Chişinău, în sectoarele Râşcani şi Buiucani. Această femeie, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, a fost la un pas de a cădea în plasa escrocilor.
“- Am fost sunată pe la ora 20:20 seara. pe fix, nu pe mobil. Deodată a început: mama, mama, eu am căzut în accident. Eu am zis cine eşti tu, căci nu te cunosc pe glas. Ea zicea ce mama, tu chiar pe mine nu mă cunoşti. – Cam cât timp a durat apelul? – Undeva la vreo 7-8 minute.”
Femeia, mamă a trei fete, povesteşte că una dintre tinerele care au sunat-o s-a prezentat ca fiind fiica sa. Cealaltă a spus că e procuror. Escrocii i-au cerut 200 de mii de lei pentru un pretins accident provocat de fiică.
“Eu am intrat în aşa o panică. Deja nu mai ştiam ce să spun. Tremuram, mai nu puteam vorbi. Am început să strig. Spune familia fiicei mele. Într-adevăr psihic acţionează. Dacă nu întrebam familia şi ea nu îmi zicea că nu-i obligată să spună, eu puteam să cad în plasa asta.
Angajaţii poliţiei susţin că şarlatanii folosesc aceiaşi poveste, dar şi tehnici de manipulare psihologică a victimelor. Diferă doar sumele cerute.
VERGILIU GURBULEA, reprezentant al direcţiei urmărire penală, IGP: Sunt apelate de către o doamnă, li se comunică că sunt ruda dumneavoastră şi am fost implicat într-un accidentul. Tonul discuţiei este de panică, de isterie. Închid apelul şi este telefonată de o altă doamnă care se prezintă ca angajată a poliţiei. Aceste persoane în etate sunt ţinute permanent la telefon. Li se explică nişte proceduri, aparent legale de a scri o cerere de împăcare.
Dacă reuşesc să-şi păcălească victimele, escrocii trimit la adresa acestora curieri care să le aducă banii.
VERGILIU GURBULEA, reprezentant al direcţiei urmărire penală, IGP: De regulă sunt taximetrişti. Sunt persoane minore. Sunt şi persoane cu vârsta de 17 ani, care vin şi preiau banii. Curierii transmit deja banii mai departe, la autorii infracţiunilor. Au fost reţinute peste 30 de persoane, din care fac parte coautorii, persoanele care au ajutat.
Cea mai mare sumă de bani luată de la o victimă este de un milion de lei. Într-un alt caz, o femeie, în stare de şoc, le-a dat escrocilor toţi banii din casă. După ce şi-a revenit, şi-a dat seama că nu are fiică…
“În prezent, în ţară sunt mulţi bătrâni, copiii sunt departe. De asta şi există aşa ceva.Trebuie să fie contact bun între copii şi părinţi. Trebuie explicat la părinţi că dacă sunt aşa chestii trebuie să sune direct la copii, la soţiile copiilor.” ” Eu pun receptorul şi nu am ce vorbi mai departe. Ce să vorbesc, mai ales dacă văd că el începe aşa sau vreo doamnă, le pun receptorul şi nu pierd timpul.”
Angajaţii poliţiei continuă investigaţiile pentru a reţine liderii acestor grupări criminale. Cetăţenii sunt îndemnaţi să discute cu părinţii sau rudele în etate, iar în caz de pericol, să sune la 112.