O nouă erupție vulcanică în Islanda

O erupţie vulcanică, a patra în trei ani, a început luni seară în Islanda, într-o zonă în care activitatea seismică a fost foarte intensă de la începutul lui...

O erupţie vulcanică, a patra în trei ani, a început luni seară în Islanda, într-o zonă în care activitatea seismică a fost foarte intensă de la începutul lui noiembrie, a indicat Institutul Meteorologic islandez (IMO).

„O erupţie a început la câţiva kilometri nord-est de Grindavik”, la scurt timp după ora 22:30 GMT, a anunţat IMO într-un comunicat, transmite breakingnews.md cu referire la Digi24.ro.

Cu toate acestea, „deocamdată, nu există întreruperi la sosiri sau plecări pe aeroportul Keflavik”, a precizat operatorul aeroporturilor islandeze ISAVIA pe site-ul său.

Peninsula Reykjanes, la sud de capitala Reykjavik, a fost ferită de erupţii timp de opt secole, până în martie 2021.

De atunci, au mai fost două, în august 2022 şi iulie 2023, semn, pentru vulcanologi, al unei reluări a activităţii vulcanice în regiune.

În această ţară sunt considerate active 32 de sisteme vulcanice.

Pe 11 noiembrie, locuitorii din Grindavik, un sat pitoresc cu 4.000 de locuitori, au fost evacuaţi ca măsură de precauţie după sute de cutremure provocate de mişcarea magmei sub scoarţa terestră, semn precursor al unei erupţii vulcanice.

De atunci, li s-a permis să meargă acasă doar în anumite intervale orare din timpul zilei.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
In this article