O mamă riscă amendă și muncă în folosul comunității pentru neglijarea copiilor

Procuratura raionului Fălești anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală, în privința unei femei de 44 de ani, învinuită...

Procuratura raionului Fălești anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată o cauză penală, în privința unei femei de 44 de ani, învinuită de eschivarea cu rea-voinţă a părintelui de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, care a determinat plasamentul copiilor în instituție rezidențială și serviciul social de plasament  (art.201/2 din Codul penal).

Procurorii au constatat că femeia, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, fiind mama biologică a doi copii de 7 și 8 ani, s-a eschivat cu rea voință de la îndeplinirea obligațiilor părintești. Aceasta a lăsat copiii minori fără supraveghere, a consumat băuturi alcoolice și a neglijat condițiile de trai necesare pentru dezvoltarea fizică și morală a copiilor. În consecință, la 11 martie 2024, minorii au fost plasați la Centrul de Plasament Temporar „Casa Speranței” din Fălești, o instituție publică din sfera socială care oferă asistență în regim de urgență.

Femeia și-a recunoscut integral vina, invocând situația financiară precară și consumul de alcool ca modalitate de a evada de probleme. Ea a declarat că tații fetelor nu contribuie la întreținerea lor și nu oferă niciun alt suport. Din motiv că nu achitase facturile, în locuință i-a fost deconectată energia electrică și termică. La 11 martie 2024, când fetele sale erau plecate într-o excursie în orașul Ungheni, femeia a consumat abuziv alcool, a adormit la o prietenă și nu a auzit telefonul mobil sunând, astfel încât nu a fost în stare să-și întâmpine fiicele. După câteva zile, și-a revenit din starea descrisă și a constatat că fiicele sale se află la centrul de plasament.

Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă o pedeapsă penală sub formă de amendă în mărime de la 300 la 500 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 120 de ore.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

In this article