O influentă organizație americană o acuză pe Maia Sandu de promovarea antisemitismului

Centrul Simon Wiesenthal, fondat în 1977 în SUA, solicită de la autoritățile Republicii Moldova să elimine două monumente antisemite și naziste. Într-o scrisoare adresată președintelui Maia Sandu, directorul...

Centrul Simon Wiesenthal, fondat în 1977 în SUA, solicită de la autoritățile Republicii Moldova să elimine două monumente antisemite și naziste. Într-o scrisoare adresată președintelui Maia Sandu, directorul Oficiului din Israel și pentru Relațiile din Europa de Est al acestei organizații, Efraim Zuroff, solicită înlăturarea de urgență a două monumente de la Chișinău, instalate în cinstea „antisemiților români fanatici și colaboratori naziști” și „comemorează evenimente care au dus la… crime în masă”.

Primul monument vizat este bustul amplasat recent în capitala Republicii Moldova pe Aleea Clasicilor din Parcul Central Ștefan cel Mare. „Acesta îl înfățișează pe fostul prim-ministru român Octavian Goga, care, la vremea sa, a promulgat legi care au privat de cetățenie o treime dintre evreii din țară și a fost cofondator al Partidul Național Creștin, al cărui simbol în emblemă era o svastică și a comis violențe antisemite”, precizează Efraim Zuroff. El amintește că, acum aproximativ mai bine de un an, Guvernul român a eliminat un bust al lui Goga din aceleași motive.

Cel de-al doilea monument vizat în solicitarea lui Efraim Zuroff se află în Parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Acesta face parte dintr-un memorial mai mare, care comemorează eliberarea regiunilor Basarabia și Bucovina de Nord de către armata română. Potrivit lui Efraim Zuroff, monumentul este „extrem de ofensator și insultător”, deoarece în aceste acțiuni au fost uciși 150.000 din cei 205.000 de evrei din Basarabia din acea vreme.

De menționat că adresarea Simon Wiesenthal a fost publicată astăzi de prestigioasa publicație Jerusalem Post, care a amintit că, în 1941, soldații detașamentelor germane de exterminare „Einsatzgruppen” și forțele române au executat în masă evrei din Basarabia, în special locuitori ai din Soroca, satul Căpreni și din satele învecinate, precum și din Ucraina.

In this article