
Locuitorii cartierului 8 din Bălți sunt nevoiți să trăiască lângă o gunoiște ilegală, amplasată pe terenul unei foste grădinițe, aflată în apropierea Institutului „Selecția”. Zona a devenit un focar de infecție din cauza gunoiului de grajd, resturilor de construcții și chiar cadavrelor de animale abandonate, iar mirosurile insuportabile creează un disconfort continuu pentru cei care locuiesc în apropiere.
Locatarii zonei descriu situația într-un mod alarmant: „Este o grămadă de gunoi, aici se aruncă gunoiul de grajd și materiale de construcții. S-au înmulțit câinii, de ți-e frică să intri încoace. Aici s-au ascuns și deținuți care au evadat din închisoare”, a spus Nina Covalenco, o locatară a zonei. Galina Cerniciuc, altă locatară, adaugă: „Vara e o putoare atât de puternică, încât nici nu poți trece pe alături, pentru că aici sunt aruncați câinii morți și tot ce este posibil”.
Locatarii au încercat să rezolve problema, mergând la audieri la primăria locală și semnând o petiție, dar răspunsul primit a fost că fostul imobil nu se află în gestionarea municipiului Bălți. „Am cerut primăriei să emită o dispoziție către „Selecția” pentru a curăța zona”, spune Galina Suhina. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură concretă. „Timp de 30 de ani nu am văzut pe nimeni să vină cu mătura să facă curățenie. Eu, personal, tai iarba și vopsesc trotuarele, dar este imposibil să stai lângă această clădire. Aici unii se strangulau, venea poliția și îi căuta cu săptămânile”, explică Mihail Gurski, alt locatar.
Reprezentanții Institutului „Selecția” afirmă că au făcut mai multe solicitări către primăria Bălți pentru a repara acoperișul fostei grădinițe, dar autoritățile locale au răspuns că nu dispun de resurse financiare pentru acest proiect. Boris Boincean, directorul institutului, menționează că au încercat să rezolve problema atât la nivel local, cât și central, dar nu au avut succes.
Responsabilii pentru gestionarea proprietății municipale din Bălți spun că oamenii ar putea depune un demers oficial pentru ca problema să fie discutată la nivel guvernamental. „În ultimul an nu am primit cereri oficiale pe această temă. Potrivit informațiilor cadastrale, această proprietate aparține Republicii Moldova. Soluția ar fi ca persoanele interesate să expedieze un demers către primărie, iar comisia să analizeze cazul și să ceară Guvernului să o transfere în proprietatea orașului”, a explicat Veaceslav Fusu, șeful Direcției Proprietate Municipală și Relații Funciare.
Fosta grădiniță de pe strada Cehov 80 a fost abandonată acum mai bine de 30 de ani, iar autoritățile încă nu au găsit o soluție pentru a curăța și revitaliza zona.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!