O femeie vrea să devină președinte în Iran

O femeie vrea să facă istorie în Iran și s-a înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale care se vor organiza anticipat în această țară după moartea lui Ebrahim Raisi,...

O femeie vrea să facă istorie în Iran și s-a înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale care se vor organiza anticipat în această țară după moartea lui Ebrahim Raisi, a transmis agenția de știri iraniană MEHR.

În vîrstă de 57 de ani, Zohreh Elahian este medic și fost parlamentar. Ea și-a înregistrat candidatura cu motto-ul „Guvern sănătos, economie sănătoasă, societate sănătoasă” și susține că va duce o luptă pentru combaterea corupției, transmite digi24.ro.

În trecut, Elahian și-a exprimat sprijinul pentru obligativitatea purtării hijabului. De asemenea, ea a pledat pentru pedeapsa cu moartea pentru protestatari. Oricum, candidatura ei este emblematică pentru un pas către dezvoltarea Iranului, bazat pe un articol constituțional interpretabil.

Consiliul Gardienilor din Iran a respins pînă acum candidați femei la alegeri în baza articolului 115 care a fost interpretat în sensul că e permisă doar participarea bărbaților la alegeri.

Criticii au susținut ulterior că de fapt sensul e de „figuri” sau „persoane”. În campania pentru alegerile prezidențiale s-au mai înscris și alte cîteva personalități politice iraniene marcante, inclusiv fostul președinte al parlamentului Ali Larijani.

Pe lîngă Larijani, mai candidează și fostul șef al Consiliului Suprem de Securitate Națională iranian, Saeed Jalili. Avînd poziții cheie în calitate de reprezentant actual al Liderului Revoluției și Republicii în consiliu, Jalili este cunoscut pentru poziția sa fermă față de politica externă, în special în ceea ce privește negocierile și relațiile cu Occidentul și Statele Unite.

Parlamentarii Mohammad Reza Sabbaghian și Abbas Moghtadaei, împreună cu liderul partidului reformist „Mardom Salari”, Mostafa Kavakebian, și Ghodrat Ali Heshmatian, au fost de asemenea nominalizați.

Alegerile din Iran vor avea loc în 28 iunie, iar candidaturile se depun pînă în 3 iunie. Consiliul Constituțional va decide eligibilitatea candidaților în perioada 4 iunie – 10 iunie.

Apoi, în 11 iunie, Ministerul de Interne va anunța candidații acceptați, iar campania electorală va continua pînă pe 26 iunie.

Pe 28 iunie vor avea loc alegerile prezidențiale, dar data poate schimba, ținînd cont de faptul că termenul de 50 de zile se va încheia în prima săptămînă a lunii iulie.

În cele din urmă, dacă niciun candidat nu va cîștiga majoritatea voturilor pe 28 iunie, va avea loc un tur de scrutin pe 5 iulie.

In this article