O criză fără precedent amenință milioane de persoane în Africa

  Africa se confruntă cu o „criză financiară fără precedent”, iar aceasta ar putea duce la două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, avertizează agenția...

 

Africa se confruntă cu o „criză financiară fără precedent”, iar aceasta ar putea duce la două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, avertizează agenția sanitară a Uniunii Africane, Africa CDC, într-un raport publicat joi, 3 aprilie. Conform agenției AFP, criza financiară se agravează pe fondul unei creșteri a urgențelor de sănătate publică și a reducerii semnificative a ajutorului internațional.

Membrii Uniunii Africane au promis în 2001 să aloce cel puțin 15% din bugetele lor naționale pentru domeniul sănătății, dar doar trei țări – Rwanda, Botswana și Capul Verde – au reușit să atingă sau chiar să depășească acest obiectiv, potrivit Africa CDC.

Continentul se confruntă cu o criză economică profundă, cu datorii colosale în multe țări și o scădere considerabilă a ajutorului financiar din partea Statelor Unite și altor națiuni occidentale. Aceste provocări financiare vin pe fondul unei creșteri a urgențelor de sănătate publică, inclusiv epidemii de variolă, Ebola, holeră și alte boli infecțioase.

„Fără acțiuni decisive, Africa CDC estimează că am putea pierde până la două decenii de progrese în domeniul sănătății. Două până la patru milioane de decese ar putea fi evitate anual, iar riscurile de apariție a unei pandemii interne cresc semnificativ”, se arată în raportul agenției.

De asemenea, raportul menționează că aproximativ 39 de milioane de africani ar putea cădea în sărăcie până în 2030 din cauza șocurilor economice și sanitare interconectate.

Un alt aspect îngrijorător este dependența semnificativă a Africii de sprijinul extern: peste 90% din vaccinuri, diagnostice, medicamente și produse esențiale pentru sănătate utilizate pe continent sunt importate, făcând astfel țările africane extrem de vulnerabile la șocurile globale ale lanțurilor de aprovizionare.

Aceste date subliniază necesitatea unor măsuri urgente și durabile pentru îmbunătățirea finanțării și infrastructurii de sănătate în Africa, pentru a evita o criză și mai profundă în viitorul apropiat.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article