Numele Marianei Durleșteanu, cunoscut bine și în țara vecină: Locul 7 în Top Forbes 50 cele mai influente femei din România

Născută la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău, Mariana Durleșteanu este un cunoscut economist și diplomat din țara noastră. Mariana Durleșteanu vorbește fluent limbile rusă și...

Născută la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău, Mariana Durleșteanu este un cunoscut economist și diplomat din țara noastră. Mariana Durleșteanu vorbește fluent limbile rusă și engleză. Este căsătorită și are doi copii.

Mariana Durleșteanu are o experiență profesională bogată. A fost ministru al Finanțelor Republicii Moldova în perioada 2008 – 2009 și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie între anii 2004 – 2008.

Din anul 1995, Durleșteanu a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A fost director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001).

În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al Finanțelor al Republicii Moldova, iar în aprilie 2002 – prim-viceministru al Finanțelor.

Durleșteanu a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz. Durleșteanu a fost și membră a Consiliului Moldindconbank.

La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.

La 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul format de Zinaida Greceanîi. În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

În 2019, Forbes România a clasat-o pe locul șapte în TOP 50 cele mai influente femei, în timp ce deținea funcția de vicepreşedinte management financiar și al riscului KMG International (fostul Grup Rompetrol).

In this article