Nou focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre un nou focar de pestă porcină africană. Prezența virusului a fost confirmată la o fermă comercială de porcine din localitatea...

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre un nou focar de pestă porcină africană. Prezența virusului a fost confirmată la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni, raionul Criuleni.

Astfel, în această dimineață a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale din regiune, care a aprobat măsurile necesare pentru eradicarea focarului, transmite Breaking News cu referire la Știri.md.

„Regiunea fermei a fost izolată, au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii ANSA, cu sprijinul medicilor veterinari și angajaților întreprinderii, au demarat un plan de măsuri pentru eradicarea cât mai rapidă a focarului și evaluarea completă a situației”, comunică Agenția.

Activitățile de eliminare a focarelor pot dura până la 2-3 săptămâni și presupun:

1. Stabilirea zonelor de protecție de 3 km și de supraveghere de 10 km în jurul focarului, cu efectuarea măsurilor sanitar-veterinare corespunzătoare;

2. Dislocarea și amenajarea posturilor de control la ieșirile principale din ferma de porcine, cu amplasarea barierei de dezinfecție;

3. Efectuarea dezinfecției și deratizării de necesitate în locurile unde au fost întreținute animalele afectate;

4. Interzicerea mișcării porcinelor în și din exploatația contaminată. Niciun porc să nu poată intra sau ieși din exploatație;

5. Aplicarea restricțiilor privind circulația transportului și persoanelor, precum și interzicerea comercializării animalelor;

6. Dezinfectarea caroseriei unităților de transport la ieșirea din fermă;

7. Distrugerea, conform actelor normative în vigoare, a cadavrelor de porcine și eradicarea focarelor.

ANSA îndeamnă ca, în cazul semnelor de îmbolnăvire sau a depistării cadavrelor de animale, cetățenii să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale.

Pe parcursul lunii martie pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană (PPA):

– 1 focar de PPA în localitatea Ghidighici, mun. Chișinău;

– 4 focare de PPA în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani, Telița, raionul Anenii Noi;

– 2 focare de PPA în satul Copceac, raionul Ceadâr-Lunga;

– 1 focar de PPA la o fermă de porci din raionul Anenii Noi;

– 1 focar de PPA la o fermă de porci din raionul Criuleni.

În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes. Actualmente, toate pagubele și consecințele acestora sunt evaluate.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este a boală virală extrem de contagioasă care afectează doar porcii domestici și mistreții, dar nu este periculoasă pentru oameni! Peste 90% din animalele infectate mor. Nu există un vaccin sau tratament pentru pesta porcină africană. Virusul poate supraviețui timp îndelungat în carnea și organele animalelor infectate.

Cum se transmite boala?

Boala se răspândește prin contact direct între porci și mistreți, hrană contaminată, vehicule și echipamente contaminate, dar și oameni – care pot transportă virusul prin obiecte, încălțăminte, îmbrăcăminte și echipamente.

Semnele specifice ale bolii se manifestă prin moarte rapidă, în timp extrem de scurt; febră ridicată (40,5 – 42 ◦C); roșeață sau învinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Ce putem face pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului?

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reamintește tuturor cetățenilor și fermierilor despre importanța respectării măsurilor stricte de prevenire și răspândire a maladiei.

Recomandări pentru cetățeni și gospodării casnice:

1. Stați departe de fermele de porci;

2. Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie care conțin carne;

3. Raportați autorităților cazurile de porci bolnavi sau morți;

4. Evitați transportul produselor din carne de porc;

Recomandări pentru fermieri:

1. Construiți spații îngrădite, care să prevină contactul cu porci străini, mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

2. Izolați porcii nou-veniți pentru cel puțin 30 de zile;

3. Permiteți accesul la fermă doar vehiculelor autorizate;

4. Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor. Nu intrați în adăposturile de animale cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Asigurați dezinfecția la intrarea în adăpost;

5. Nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;

6. Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar – veterinar, eliberat de medicul veterinar;

7. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Amintim că aproximativ 65.000 de porci de la o fermă din Roșcani, raionul Anenii Noi, urmează să fie sacrificați după ce a fost depistat un focar de pestă porcină africană.

În acest sens, ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau depistării cadavrelor de mistreți.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article