Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Guvernul norvegian analizează construirea unui gard de-a lungul graniței cu Rusia, în contextul unei posibile creșteri a fluxului de refugiați din Rusia, relatează NRK. Această măsură ar putea...

Guvernul norvegian analizează construirea unui gard de-a lungul graniței cu Rusia, în contextul unei posibile creșteri a fluxului de refugiați din Rusia, relatează NRK. Această măsură ar putea ajuta la îmbunătățirea securității naționale, având în vedere experiențele din 2015, când 5.000 de solicitanți de azil ruși au trecut pe la Storskog, singurul punct de trecere a frontierei.

Ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, a declarat că un gard ar putea descuraja trecerile ilegale și ar putea integra tehnologii pentru monitorizarea frontierei. Guvernul norvegian analizează diverse opțiuni pentru întărirea securității, inclusiv creșterea numărului de personal de frontieră și intensificarea monitorizării.

Inspirată de modelul finlandez, Mehl a menționat că ridicarea unor bariere este costisitoare și necesită evaluarea relevanței investițiilor. De asemenea, s-a discutat despre achiziționarea de drone pentru patrulare și consolidarea efectivelor poliției de frontieră în zona Storskog.

Nu este clar dacă gardul va fi construit pe toată lungimea de 200 km a frontierei sau doar pe o secțiune specifică. Anul trecut, Norvegia a anunțat că este pregătită să închidă singurul punct de control de la granița cu Rusia, dacă va fi necesar, ca urmare a amenințărilor recente.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article