Noi condiții pentru desfășurarea concursului de finanțare a proiectelor din domeniul cinematografiei

Concursurile de finanțare a proiectelor cinematografice și altor genuri de activitate din domeniul cinematografiei vor fi desfășurate în baza unor noi prevederi. Executivul a aprobat astăzi modificări la...

Concursurile de finanțare a proiectelor cinematografice și altor genuri de activitate din domeniul cinematografiei vor fi desfășurate în baza unor noi prevederi. Executivul a aprobat astăzi modificări la Regulamentul de finanțare a cinematografiei care stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare, alocate din bugetul de stat pentru sprijinirea producției de filme.

Astfel, pentru fluidizarea procesului și micșorarea volumului de documente atât pentru participanți, cât și pentru Centrul Național de Cinematografie, Regulamentul prevede delimitarea clară a etapelor concursului de proiecte cinematografice. Dacă anterior participanții la concurs depuneau două dosare, dintre care unul era deschis doar după finalizarea primei etape a concursului, în redacția nouă participanții vor depune al doilea dosar numai în cazul în care au fost promovați în cea de -a doua etapă a concursului.

De asemenea, va fi introdusă prezentarea publică a proiectelor – o practică utilizată pe larg în țările europene, care asigură vizibilitate și transparență  proiectelor ce urmează a fi finanțate din bani publici. Totodată, noile prevederi se referă și la condițiile de finanțare și modalitatea de raportare a resurselor financiare accesate de beneficiari.

Menționăm că, pentru anul 2022, în Legea bugetului sunt prevăzute circa 7 800 000 lei pentru dezvoltarea domeniului cinematografiei.

In this article