Negociatorul! Sergiu Gaibu pleacă de la Economie dacă va fi numit noul director la ANRCETI?

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu s-ar afla printre cei care-și vor pierde fotoliul în Guvernul Gavriliță. Despre demisia sa se vorbea de mai mult timp, or mai mulți demnitari,...

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu s-ar afla printre cei care-și vor pierde fotoliul în Guvernul Gavriliță. Despre demisia sa se vorbea de mai mult timp, or mai mulți demnitari, analiști i-au cerut să plece din funcție după ce a luat mai multe decizii controversate.

Conform bloggerului Eugeniu Luchianiuc , Gaibu și-a dat acordul să plece de la ministerul Economiei în schimbul la funcția de director Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCERTI), unde salariul este de zeci de mii de lei lunar. Luchianiuc scrie că ministrul și-a cumpărat recent casă de milioane așa că are nevoie de bani.

Precizăm să, Gaibu, în timpul mandatului său a ieșit în evidență prin mai multe decizii și declarații controversate. Ex-premierul Ion Sturza a cerut demisia sa pe motiv de neprofesionalism.„Uite, ieri am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu agenți economici și mi-au spus de o întâlnire cu ministrul Economiei, care i-a tratat cu mare aroganță și cu o atitudine, așa, de om mare și le-a spus ceva de genul: „Dar ce? Astea nu-s problemele mele, descurcați-vă, duceți-vă”. Dar a spus-o nu într-o formă… Da, a spus-o așa, de la înălțimea lui fizică, că e foarte înalt, a spus-o cu multă aroganță, care le-a lăsat un gust foarte amar oamenilor care au comunicat cu el. Păi, cred că el este prima candidatură, dar încă o dată vă spun: nu rezolvă una-două, rezolvă o remaniere mai serioasă, nu de aceea că ei au fost sau sunt răi, buni ș.a.m.d., pentru că nimeni nu s-a așteptat să se preia guvernarea la o așa anvergură, la început nimeni nu s-a preocupat de o structură adecvată a guvernului și acum, după ce a trecut ceva timp, e clar cine face și cine nu face treabă”, zicea fostul premier în septembrie.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău la fel a cerut demisia acestui ministru pe motiv de inacțiune în raport cu agricultorii, agenții economici, dar și interese ascunse. Mai mult, anume Platforma DA a anunțat că ministrul ar fi fost fost cercetat într-un dosar pentru spălare de bani.

„Câteva zile în urmă am intrat în posesia unor documente foarte importante din activitatea și biografia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, care a tăinuit o parte din informația despre dumnealui. Într-o ordonanță a Procuraturii Anticorupție este vizat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, pentru activitatea sa în calitate de director executiv al unei bănci comerciale, desfășurată în anii 2012-2013, având calitatea de bănuit pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. În aceste ordonanțe se menționează că a fost facilitată spălarea de bani a unei sume de peste 4 milioane de lei. Mai mult ca atât, în acea perioadă, procurorii anticorupție au depistat că suma de 583.300 lei a fost transferată în contul cetățeanului Andrei Iurțev, în luna ianuarie 2021, care i-a ridicat numerar, i-a stocat ulterior pe cardul bancar al domnului Sergiu Gaibu. Mai mult ca atât, în adresa Platformei DA au parvenit documente, legate de obținerea unui grant din partea ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – n.r.), subordonat Ministerului Economiei, pe firma ministrului Sergiu Gaibu, firma cu denumirea Prospero-Comerț SRL, în sumă de 200.000 lei. Conform prevederilor legale și cerințelor de eligibilitate, firma cu cota parte care aparține domnului ministru Gaibu nu era eligibilă”, a mai menționat președintele Platformei DA.

Ministrul a negat informația.

In this article