Natalia Gavrilița: Facem tot posibilul ca să trecem cu bine peste perioada de iarnă

La Guvern a avut loc ședința Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale...

La Guvern a avut loc ședința Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.
Conducătorii tuturor instituțiilor de profil din țară s-au referit la situația actuală a livrărilor de gaze și energie electrică. S-a vorbit, de asemenea, despre progresul înregistrat la achiziționarea și stocarea de gaze naturale și de combustibil alternativ, cum ar fi păcura.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat autorităților responsabile să continue să se implice activ în gestionarea crizei energetice: „Trebuie să facem tot posibilul ca să trecem cu bine peste această iarnă. Mă bucur să aflu că s-a raționalizat consumul de gaze naturale atât în cazul consumatorilor casnici, cât și în cel al autorităților publice. Vă încurajez să continuăm campania de economisire și în cazul consumului de energie electrică”.
Potrivit administrației Moldovagaz, pentru luna noiembrie au fost achitate facturile în proporție de 95%. La fel, au fost achitate toate datoriile curente către Gazprom.
La întrunire s-a vorbit și despre necesitatea continuării suplinirii cu generatoare a principalelor instituții publice. Până în acest moment, au fost livrate 35 de generatoare către Ministerul Sănătății, pentru a fi instalate în instituțiile spitalicești, dar și în structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne. Toate spitalele vor avea generatoare pentru secțiile de urgență. Este în proces identificarea generatoarelor pentru întreprinderile care asigură livrarea agentului termic, cele care asigură livrarea apei și prestează servicii de canalizare. Urmează să fie identificate soluții pentru aprovizionarea cu generatoare a instituțiilor de învățământ.
In this article