Locuitorii orașului Bălți au început să sape o canalizație în curtea casei lor, dar au găsit cranii și oase omenești. Potrivit ESP erau rămășițe a 5 persoane. La fața locului au fost chemați polițiști și experți care au asigurat exhumarea scheletelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Rămășițele au fost găsite vineri, 22 octombrie, potrivit sursei, cele cinci victime erau în vârstă, au avut o moarte violentă și ar fi fost evrei.
Istoricul Vasily Senkovsky spune că e imposibil să identifici oamenii după nume.
„Din păcate, este imposibil să identifici oamenii după nume. Acolo au fost găsite rămășițele a 5 persoane. Excavatorul a deteriorat rămășițele unuia dintre ei și este imposibil de înțeles cine a fost. Alți patru erau în vârstă, de aproximativ 60-70 de ani. Trei dintre ei sunt femei, unul este bărbat. Aceștia au murit în timpul unei ocupații și acest lucru este fără îndoială, deoarece oamenii au fost îngropați împreună, în grabă. Nu putea fi decât în timpul războiului. În plus, creștinii respectau anumite reguli de înmormântare. Potrivit canoanelor bisericești, se impune îngroparea lor cu fața spre est, iar aceștia au fost îngropați cu fața spre sud”, a declarat Vasily.
Totodată Vasily a mai spus că unii dintre ei aveau proteze dentare de calitate, care erau scumpe la acea vreme. Un simplu țăran nu-și putea permite să facă asta. Era fie un locuitor al orașului bogat, fie oameni de naționalitate evreiască, deoarece erau destul de mulți stomatologi printre ei atunci. De asemenea, pantofi avea doar unul dintre ei, adică se presupune că au fost jefuiți. Menționăm că pe atunci în Bălți exista un ghetou evreiesc.
Din toate victimele nu s-a găsit niciunul care să aibă o cruce cu pandantiv. Dar atunci oamenii erau religioși, mai ales bătrânii. Totuși, în mormânt împreună cu ei s-au mai găsit și alte obiecte.
A fost găsit un portofel cu 4 monede, una datând din anul 1936, dar și rămășițe de bancnote. De asemenea, a fost găsită o cutie pentru ochelari, două chei, rămășițele unei perechi de pantofi, o femeie avea o broșă la piept, cealaltă avea un pieptene, două creioane, o radieră, nasturi și recipiente cu unguente sau creme.
Recipient din sticlă pentru unguente sau creme
Resturi de chei și pantofi
Un portofel pe care erau urme de monede
Specialiștii s-au confruntat cu întrebarea dacă victimele au murit în timpul războiului sau în timpul foametei din 1946-1947. După analiză, experții sunt convinși că este vorba totuși de război.
Istoricul Vasily Senkovsky susține că victimele au avut o moarte violentă. Argumentele țin de faptul că cinci oameni nu pot muri toți odată din cauze naturale. De asemenea, în mod normal rudele își așază decedații în sicrie.
„Deși nu a fost posibil să se stabilească cauza exactă a morții, totul indică o moarte violentă. În primul rând, cadavrele au fost îngropate neglijent, în grabă. În al doilea rând, cinci persoane sunt îngropate într-un singur mormânt. De asemenea, dacă era să fie un timp de pace rudele lor ar fi trebuit să-i îngroape normal în cimitir, așa cum era de așteptat, și nu într-o groapă comună de 20-30 cm adâncime. Le-ar fi îngropat mai adânc pentru ca animalele să nu poată săpa mormântul, sau cel puțin să fie acoperiți cu ceva”, a spus Vasily.
„De obicei, corpul este așezat îngrijit, cu mâinile pe piept. Aici 4 oameni zăceau la rând, unul îndoit, ceilalți drept, dar brațele erau împrăștiate. Iar al cincilea, care a fost atins de excavator, în general, se pare că stătea întins la picioarele celorlalți. Posibil că nu era suficient loc în mormânt și doar l-au pus peste”, a mai adăugat Vasily.
Membrii grupului de căutare au efectuat săpături, au pus toate descoperirile și rămășițele în diferite pungi, le-au numerotat și le-au predat bisericii. După ce vor întocmi un raport cu privire la activitatea lor, poliția și autoritățile locale vor decide ce să facă cu rămășițele. Poate că comunitatea evreiască se va ocupa de înmormântarea morților. Sau rămășițele vor fi îngropate în cimitir, care se află tot pe strada Sorokskaya, unde au fost găsiți morții, și unde se află și biserica.