Moldovagaz, obligată de Comisia pentru Situații Excepționale să solicite revizuirea tarifului pentru consumatori în cazul schimbării prețului de achiziție a gazului

Compania ”Moldovagaz” a fost obligată de Comisia pentru Situații Excepționale să solicite revizuirea tarifului pentru consumatori în cazul schimbării prețului de achiziție a gazului. Prevederea se conține în...

Compania ”Moldovagaz” a fost obligată de Comisia pentru Situații Excepționale să solicite revizuirea tarifului pentru consumatori în cazul schimbării prețului de achiziție a gazului. Prevederea se conține în ultima decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

”SA ”Moldovagaz” va informa periodic secretariatul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova despre schimbarea prețului de achiziție a gazului natural și va solicita revizuirea tarifului în cazul diferenței de preț”, se menționează în document.
Prin decizia sa Comisia a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze, prin deconectarea locurilor de consum, furnizarea serviciilor și să aplice penalități în cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale, cu excepția situațiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.
Republica Moldova cumpăra, în martie, gazul rusesc la prețul de 547,26 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 560 în februarie și 647 – în ianuarie.
Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița a declarat că evoluția prețului pentru lunile următoare va depinde inclusiv de evoluțiile de pe piețele internaționale. Astăzi, 07 martie, prețul gazului pe piața europeană s-a ridicat la 3700 de dolari pentru mia de metri cubi.
Amintim, la 28 ianuarie, ANRE a decis majorarea tarifului la gazul natural livrat consumatorilor finali de la 11,08 lei până la 15,18 lei. Noul tarif a fost aplicat retroactiv din 01 ianuarie.

In this article