Moldova va trece la măsurarea gazului în kilowați-oră

Moldova va trece în curând, în conformitate cu standardele europene, la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh) în loc de metri cubi. Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat...

Moldova va trece în curând, în conformitate cu standardele europene, la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh) în loc de metri cubi.

Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat acest lucru pe canalul său de Telegram, menţionând că Letonia, Lituania, Ucraina şi Estonia au făcut deja acest lucru pentru a diversifica pieţele de furnizare a energiei, transmite breakingnews.md, cu referire la Infotag.

Potrivit lui, măsurarea în kWh „permite o contabilizare mai precisă şi mai corectă a gazului”.

„Dar pentru consumatori, procesul de citire a contoarelor nu se va schimba, datele, ca şi înainte, vor fi luate în metri cubi, deoarece toate contoarele arată datele în metri cubi, iar în viitorul apropiat nu este posibilă înlocuirea acestora în toată ţara”, a spus Ceban.

El a explicat că pentru a obţine consumul în kWh, metrii cubi sunt înmulţiţi cu coeficientul de putere calorică, în medie un metru cub este 10,55 kWh.

„În străinătate, chitanţele de plată indică volumul de gaz consumat în metri cubi şi echivalentul acestuia în kWh. Unificarea sistemelor de măsurare a consumului de energie va permite, de exemplu, să se compare dacă este mai ieftin să încălziţi casele cu gaz sau electricitate”, a scris Ceban.

In this article