Moldova va primi asistență macrofinanciară de 145 mln euro

Republica Moldova va primi asistență macrofinanciară de 145 de milioane de euro. Acest lucru a fost anunțat de europarlamentarul Siegfried Mureşan. Astăzi Parlamentul European a votat un nou...

Republica Moldova va primi asistență macrofinanciară de 145 de milioane de euro. Acest lucru a fost anunțat de europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Astăzi Parlamentul European a votat un nou sprijin financiar pentru Moldova. Astfel, Siegfried Mureşan a declarat că Moldova are nevoie de tot suportul UE pentru a-și continua calea europeană.

Eurodeputatul a mai subliniat că “numai ajutând Republica Moldova să rămână stabilă și să continue integrarea europeană, putem garanta siguranța la granițele noastre și în interiorul Uniunii Europene”.

„Sunt bucuros că am adoptat rapid acest nou sprijin financiar. Era esențial ca noua asistență să fie aprobată fără întârziere pentru ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova, în a doua parte a acestui an.

Tocmai de aceea, ca raportor pentru avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind acest sprijin, am recomandat colegilor să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană, fără a depune amendamente. Astfel, am reușit să avizăm ajutorul financiar în Comisia pentru bugete încă din data de 17 aprilie. Acest lucru a permis și Comisiei pentru comerț internațional să aprobe rapid sprijinul, pe 27 aprilie, iar astăzi am putut să dăm deja votul final în plenul Parlamentului European.

Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și are nevoie de cât mai mult sprijin din partea noastră pentru a continua parcursul european, în paralel cu gestionarea tuturor provocărilor care se confruntă, precum rata crescută a inflației, creșterea prețului la energie determinată de șantajul cu gaz din partea Federației Ruse, dar și gestionarea amenințărilor de securitate generate de situația din regiune. De aceea, trebuie să continuăm și să creștem sprijinul pentru autoritățile de la Chișinău, fiindcă numai ajutând Republica Moldova să rămână stabilă și să continue integrarea europeană, putem garanta siguranța la granițele noastre și în interiorul Uniunii Europene”, a scris  deputatul pe Facebook.

In this article