Moldova și Rusia vor semna Aranjamentul care creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină acasă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse vor semna Aranjamentul Administrativ privind aplicarea Acordului între Republica Moldova...

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse vor semna Aranjamentul Administrativ privind aplicarea Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Premierul Ion Chicu a declarat că documentul vizează sute de mii de moldoveni care muncesc pe teritoriul statului rus.

Aranjamentul va stabili condițiile și procedurile de colaborare și comunicare între autoritățile statelor părți în vederea aplicării Acordului. Astfel, se prevede modalitatea schimbului de formulare, a documentelor și informațiilor necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că prevederile Aranjamentului vor oferi dreptul la pensie persoanelor care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Republică sau în Federația Rusă, chiar și în cazurile în care aceste persoane nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul țării noastre de 15 ani, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state contractante.

Totodată, prevederile Acordului și Aranjamentului creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia de drepturile de securitate socială dobândite în Federația Rusă. Republica Moldova și Federația Rusă vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

In this article