Moldova planifică achiziția de sisteme de apărare aeriană pentru infrastructura critică

După achiziționarea unui radar pentru monitorizarea spațiului aerian al Republicii Moldova, guvernul intenționează să achiziționeze sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura critică. Potrivit premierului Dorin Recean,...

După achiziționarea unui radar pentru monitorizarea spațiului aerian al Republicii Moldova, guvernul intenționează să achiziționeze sisteme de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura critică. Potrivit premierului Dorin Recean, acest lucru nu contrazice principiile neutralității statului, deoarece sarcina cheie a țării este asigurarea securității.

„Ce este neutralitatea? Neutralitatea este un fel de instrument de politică externă, dar nu asigură securitatea. Dacă Kremlinul decide să ne atace, va ataca. Și cu ce se vor apăra oamenii? Sau propun ei să fugim și să nu facem nimic? Vreau să spun că securitatea este un element foarte important al dezvoltării. […] Da, vom avea un radar pentru controlul spațiului aerian. Aceasta este prima parte. Și ce urmează? Nu avem sistem de apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este sistemul de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe. Acesta este doar începutul”, a declarat Recean în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Recean a adăugat că Moldova cooperează cu România și alte țări pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Republicii Moldova și că autoritățile plănuiesc să investească în continuare în dezvoltarea propriului sistem de apărare aeriană, dar nu sunt prea multe fonduri, așa că acţionează treptat.

Un radar mobil de monitorizare a spațiului aerian a ajuns recent în Republica Moldova, fapt care a creat condiții pentru revenirea companiei low-cost „Wizz Air”. Cel puțin asta susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Lilian Carp. Deputatul PAS a mai menționat că, până la finele acestui an, urmează să ajungă încă un astfel de dispozitiv.

Uniunea Europeană a anunțat că va aloca Republicii Moldova o asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro prin Instrumentul European pentru Pace. Banii urmează a fi debursate în următoarele 36 de luni.

In this article