Moldova împotriva Rusiei: Opinia lui Anatolie Dirun despre interzicerea secțiilor de vot în Transnistria

Deciziile conducerii Republicii Moldova privind interzicerea Federației Ruse de a deschide secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria se încadrează logic în politica Chișinăului de...

Deciziile conducerii Republicii Moldova privind interzicerea Federației Ruse de a deschide secțiile de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria se încadrează logic în politica Chișinăului de susținere a sancțiunilor antirusești din partea UE. Potrivit ministrului afacerilor externe M. Popșoi, Moldova s-a alăturat sancțiunilor europene în proporție de 80%, iar relațiile cu Moscova nu au o importanță strategică pentru republică.

Dacă ne amintim de expulzarea în masă a diplomaților ruși din Moldova, precum și de includerea Rusiei printre principalele amenințări la adresa securității naționale a RM, atunci interdicția privind deschiderea secțiilor de vot este pe deplin justificată. Însă trebuie recunoscut faptul că, pe lângă dimensiunea geopolitică a acestei probleme, există și un context intern politic. În cadrul pregătirii Moldovei pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind integrarea europeană în toamna anului 2024, participarea masivă a locuitorilor din Transnistria la alegeri și susținerea lui Vladimir Putin vor crea un cadru negativ pentru promovarea agendei europene. Și știrile despre faptul că în Moldova, în urma votului, a câștigat Vladimir Putin, vor cauza mai multe probleme PAS-ului decât o nouă creștere a prețurilor la energie electrică pentru populație.

Este posibil ca conducerea moldoveană să se aștepte ca, în schimb, Moscova să permită deschiderea doar a unei secții de vot la ambasadă pentru alegerile prezidențiale. Dar este puțin probabil ca autoritățile ruse să nu ofere posibilități mai largi de votare, dacă, desigur, un astfel de demers va fi solicitat de MAE al RM. Dar deja acum se poate spune cu încredere că posibilitățile diasporei moldovenești din Rusia vor fi mult mai limitate decât cele ale diasporei din Europa pentru alegerile prezidențiale din Moldova.

Este indiscutabil faptul că refuzul de a deschide secțiile de vot în Transnistria, unde trăiesc peste 200.000 de cetățeni ruși, nu va adăuga simpatii pentru Chișinău din partea locuitorilor malului stâng al Nistrului. Dar în condițiile războiului din Ucraina, conceptul de simpatie va fi mereu eclipsat de principiul utilității și necesității din punct de vedere al menținerii puterii. Acesta este principiul care ghidează guvernul Republicii Moldova în luarea deciziilor.

 

Autor: Anatoli Dirun

In this article