Mitropolitul Vladimir cheamă preoții la sfat

Mitropolitul Moldovei Vladimir a convocat pentru joi o ședință cu protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta solicitarea clericilor din protopopiatul de Chișinău de a ieși din...

Mitropolitul Moldovei Vladimir a convocat pentru joi o ședință cu protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta solicitarea clericilor din protopopiatul de Chișinău de a ieși din subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse și de a trece sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române. Decizia vine ca urmare a scrisorii transmise ieri de către preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dimitrie” din Chişinău.

„Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a declarat pentru Jurnal TV preotul Pavel Borșevschi.

În scrisoarea expediată luni, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, se menționează că, în contextul războiului „injust și perfid” pe care Rusia îl duce în Ucraina, dar și ținând cont de situația complicată în care se află Mitropolia Moldovei, majoritatea preoților ar prefera să treacă în subordinea Patriarhiei de la București.

„Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu „russkii mir”, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, se menționează în scrisoare.

Săptămâna trecută, încă 13 parohii au anunțat că ies de sub oblăduirea rusească și trec la Mitropolia Basarabiei, iar alți 50 de preoți ar fi gata să le urmeze exemplul. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 50 de preoți parohi din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

In this article