Ministrul german al Apărării a vizitat Odesa

Ministrul german al apărării Christine Lambrecht a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să îi livreze tancuri de luptă....

Ministrul german al apărării Christine Lambrecht a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să îi livreze tancuri de luptă.

Christine Lambrecht s-a deplasat în orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, unde s-a întâlnit în special cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, se precizează într-un comunicat al ministerului german al apărării în care nu se menționează durata viziteiю

Ministrul german al apărării a inspectat un tanc antiaerian Gepard, echipament furnizat de țara sa, în timpul primei sale vizite în Ucraina. Vorbind la portul de cereale din Odesa, unde va fi folosit echipamentul, Lambrecht a declarat că va ajuta la protejarea infrastructurii critice și la apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești.

Ea a spus că prima unitate din sistemul promis de apărare aeriană Iris-T SLM va fi livrată în următoarele zile. Germania intenționează să furnizeze într-o primă etapă Ucrainei patru sisteme Iris-T SLM, finanțarea pentru alte trei sisteme fiind asigurată.

Un sistem este format din patru vehicule – o stație de control și trei lansatoare de rachete – și este conceput pentru a proteja un oraș de dimensiuni medii de atacuri aeriene.

Conducerea ucraineană cere guvernului german de câteva săptămâni să autorizeze livrarea de tancuri de luptă moderne care ar putea face diferența în lupta împotriva trupelor ruse. Nicio țară NATO nu a furnizat până acum Kievului tancuri de luptă occidentale.

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că nu vrea să fie singurul care să livreze astfel de arme și dorește să adopte decizii doar în consultare cu aliații săi occidentali.

Referitor la această solicitare, Lambrecht a reiterat la Odesa că Germania va continua să se coordoneze cu partenerii săi asupra unor astfel de decizii majore.

Guvernul german a livrat până acum Ucrainei arme în valoare de 734 de milioane de euro.

Christine Lambrecht a fost nevoită să se adăpostească într-un buncăr timp de 45 de minute din cauza unei alarme de raid aerian.

In this article