Ministerul Apărării din România dezminte acuzațiile Rusiei privind avioanele F-16

Ministerul român al Apărării a transmis marți (16 iulie) o dezmințire, după ce Rusia a acuzat că avioane F-16 care ar fi decolat din România ar fi participat...

Ministerul român al Apărării a transmis marți (16 iulie) o dezmințire, după ce Rusia a acuzat că avioane F-16 care ar fi decolat din România ar fi participat la misiuni în spațiul aerian al Ucrainei.

Ministerul Apărării spune că este „o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federației Ruse”, făcând referire la „așa-zise «surse» neidentificate” într-o postare de pe platforma rusă Telegram, în care se pretinde că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești.

Conform acestor „surse”, misiunile de zbor ar fi fost executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spațiul aerian ucrainean, în regiunea Odesa, transmite Mediafax.

„Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false. Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române execută misiuni de instruire și de Poliție Aeriană exclusiv în spațiul aerian național, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislația internațională”, precizează MApN într-un comunicat.

Ministerul mai spune că intenția de dezinformare ar putea avea legătură cu summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută, unde aliații au adoptat decizii importante pentru ca Ucraina să se apere împotriva „războiului de agresiune, ilegal și nejustificat declanșat împotriva sa de Federația Rusă”.

Potrivit autorităților române, o informație falsă asemănătoare a fost lansată pe canalele de Telegram și luna trecută, precum și la începutul acestui an.

sursa

In this article