Mii de sârbi și-au predat armele ilegale după atacurile armate din țară

Aproape 10.000 de arme ilegale au fost predate în mod voluntar poliţiei în ultimele patru zile în Serbia, în urma a două atacuri armate care au avut loc...

Aproape 10.000 de arme ilegale au fost predate în mod voluntar poliţiei în ultimele patru zile în Serbia, în urma a două atacuri armate care au avut loc săptămâna trecută şi care s-au soldat cu 17 morţi, inclusiv opt copii într-o şcoală.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat într-o conferinţă de presă că au fost predate peste 9.400 de arme, aproximativ 460.000 de gloanţe de diferite calibre şi circa 890 de dispozitive explozive, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

Guvernul sârb a stabilit, pe 8 mai, un termen limită de o lună pentru ca persoanele care deţin arme de foc fără permis să le predea în mod voluntar, fără consecinţe penale, ca răspuns la cele două tragedii petrecute într-una dintre ţările cu cel mai mare număr de arme în circulaţie din lume.

Cei care depun la secţiile de poliţie, înainte de 8 iunie, armele, explozibilii sau muniţiile deţinute ilegal nu vor fi sancţionaţi şi nu vor trebui să explice provenienţa acestora.

Vucic a declarat că acum au fost confiscate mai multe arme decât în patru perioade diferite de amnistie penală care au fost instituite în mod similar între 2015 şi 2020.

Autorităţile avertizaseră anterior că, după acest termen voluntar, vor fi aplicate “sancţiuni brutale” celor care deţin arme fără permisul corespunzător.

Guvernul sârb a propus reducerea cu 90% a numărului de persoane care în prezent deţin arme, sporirea controalelor şi creşterea sancţiunilor pentru cei care le posedă în mod ilegal.

Pe 3 martie, un băiat de 13 ani şi-a ucis opt dintre colegii de clasă şi un agent de securitate, într-o şcoală din Belgrad, şi a rănit un profesor şi şase elevi, înainte de a fi arestat.

El a comis crimele cu un pistol al tatălui său, care avea permis portarmă şi pe care minorul obişnuia să îl însoţească la antrenamentele de tir.

Într-un alt atac armat, la mai puţin de 48 de ore după primul, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 în centrul ţării. În casa sa au fost găsite mai multe arme şi muniţii ilegale.

În Serbia, stat cu o populaţie de 6,8 milioane de locuitori, există aproximativ 760.000 de arme în mâinile a aproximativ 400.000 de persoane, una dintre cele mai mari proporţii de acest fel din lume, precum şi un număr necunoscut de arme ilegale care ar putea fi de până la trei ori mai mare decât numărul de arme legale.

In this article