Mii de oameni protestează la Tbilisi împotriva proiectului de lege privind „influența străină”

Mii de oameni au participat la un nou protest, duminică, în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva proiectului de lege privind „influența străină”, despre care opoziția țării și Occidentul l-au...

Mii de oameni au participat la un nou protest, duminică, în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva proiectului de lege privind „influența străină”, despre care opoziția țării și Occidentul l-au declarat că este autoritar și de inspirație rusă.

Parlamentul Georgiei a declarat că va organiza a doua lectură a proiectului de lege marți, iar partidele de opoziție și grupurile societății civile solicită proteste în masă împotriva adoptării sale anticipate.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” sau riscă amenzi.

Duminică seara protestatari au forțat liniile de securitate din apropierea clădirii parlamentului, determinând poliția să folosească gaze lacrimogene și spray cu piper pentru a dispersa manifestanții.

Un grup de senatori americani democrați și republicani a avertizat pe 26 aprilie, într-o scrisoare adresată premierului georgian Irakli Kobakidze, că planul de a introduce o „lege a agenților străini în stil rusesc” ar putea duce la o schimbare a politicii SUA față de Tbilisi.

În scrisoare – obținută de Vocea Americii (VOA) – senatorii spun că sunt „din ce în ce mai îngrijorați de faptul că aspirațiile transatlantice ale Georgiei sunt subminate”.
Oficialii UE au declarat că, dacă Georgia adoptă proiectul de lege ca lege, aceasta ar perturba speranțele națiunii de aderare.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian” a propus legislația pentru prima dată în 2023, dar a fost forțat să o retragă în urma protestelor în masă. Grupul parlamentar al partidului a readus legea cu modificări minore de formulare și a adoptat-o într-o prima lectură pe 17 aprilie.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article