Mii de oameni protestează în Berlin împotriva rasismului și extremei-drepte

Sâmbătă, mii de oameni s-au adunat în fața clădirii Reichstagului din centrul Berlinului pentru a manifesta împotriva rasismului și extremei-drepte. Demonstranții au scandat “Toți împreună împotriva fascismului!” într-un...

Sâmbătă, mii de oameni s-au adunat în fața clădirii Reichstagului din centrul Berlinului pentru a manifesta împotriva rasismului și extremei-drepte.

Demonstranții au scandat “Toți împreună împotriva fascismului!” într-un eveniment organizat de mișcarea “Mână cu mână”, ce include peste 1.500 de organizații, printre care Friday for Future și alianța cetățenilor Campact.

Se estima că până la 100.000 de persoane vor participa, conform poliției citate de postul de radio RBB. Forțele de securitate au desfășurat 700 de ofițeri de poliție în zonă.

Protestele au loc în contextul dezvăluirii unei întâlniri a extremiștilor care a avut loc în Potsdam în noiembrie, generând șoc în opinia publică germană.

Staţia de metrou de la Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat BVG pe reţeaua X, compania de management al transportului public al oraşului, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Sute de proteste au loc în toată Germania de săptămâni întregi. Ele sunt o dovadă a şocului provocat de dezvăluirea la 10 ianuarie de către media germană de investigaţii Correctiv a unei întâlniri a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, a fost discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri de land importante în estul ţării.

In this article