Medvedev, amenințare directă: ‘Arestarea lui Putin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei

Arestarea președintelui rus Vladimir Putin prin decizia Curții Penale Internaționale va însemna o declarație de război împotriva Federației Ruse, transmite Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev....

Arestarea președintelui rus Vladimir Putin prin decizia Curții Penale Internaționale va însemna o declarație de război împotriva Federației Ruse, transmite Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse, el a reamintit declarația ministrului german al Justiției că, dacă Putin va veni în această țară, va fi arestat.

“Să ne imaginăm – este clar că această situație, care nu este niciodată realizată, dar cu toate acestea ne vom imagina că a fost realizată. Actualul șef al unui stat nuclear a venit pe teritoriul, de exemplu, al Germaniei, și a fost arestat. Ce este acesta? Declarație de război împotriva Federației Ruse! Și în acest caz, toate fondurile noastre vor zbura către Bundestag, către biroul cancelarului și așa mai departe. Înțelege el că acesta este un ‘casus belli’, că aceasta este o declarație de război? Sau a studiat prost?”, a spus Medvedev. El a numit CPI “un fel de neant juridic care nu a făcut nimic substanțial de la începuturile sale”.

Nu înseamnă nimic pentru Rusia
Medvedev a continuat: “există chiar și o întrebare pur juridică: pe baza a ceea ce doriți să judecați state străine sau lideri ai statelor străine, dacă acest stat nu vi s-a alăturat? Prin urmare, competența sa pentru noi nu este ceva îndoielnic, este nesemnificativ, ceea ce s-a spus”, a adăugat vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Medvedev a adăugat că, în întreaga istorie a existenței sale, CPI “nu a fost remarcată pentru nimic grav”: “în întreaga sa istorie, au atras aproximativ 30 de persoane, (…) sunt niște rebeli de mâna a treia în unele țări, de obicei mici.” “Dar există consecințe și sunt că astfel de decizii creează un potențial negativ uriaș. Și avem deja relații foarte proaste cu lumea occidentală, probabil că nu au fost niciodată mai rele în întreaga istorie”, a spus el.

Context
Comitetul de anchetă al Federației Ruse (ICR) a deschis un dosar penal împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale (CPI), care au emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și avocatul copiilor Maria Lvova-Belova, a informat serviciul de presă al departamentului, relatează Interfax.

Mandatul pe numele lui Vladimir Putin
Pe 22 februarie 2023, procurorul CPI Khan “în cadrul unei anchete penale, a trimis o petiție Camerei a II-a a Curții Penale Internaționale pentru a obține un mandat de arestare pentru cetățenii ruși”, se arată în raport.

Pe baza acestei petiții, potrivit departamentului, judecătorii mai sus menționați ai CPI “au luat decizii ilegale privind arestarea președintelui Federației Ruse și a comisarului pentru drepturile copilului sub conducerea președintelui Federației Ruse”.

“Urmărirea penală este cu bună știință ilegală, deoarece nu există temeiuri pentru urmărirea penală. În conformitate cu Convenția privind prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate internațional din 14.12.1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută față de jurisdicția statelor străine”, a precizat ICR.

In this article