Medic pediatru din Moscova, acuzată de răspândirea de ‘falsuri’ despre armata rusă

Nadejda Buianova, un medic pediatru în vârstă de 67 de ani de la o clinică din Moscova, a fost acuzată de răspândirea de „falsuri” despre armata rusă. Femeia...

Nadejda Buianova, un medic pediatru în vârstă de 67 de ani de la o clinică din Moscova, a fost acuzată de răspândirea de „falsuri” despre armata rusă. Femeia a fost acuzată după ce Anastasia Akinșina, în vârstă de 34 de ani, văduva unui soldat care a luptat în Ucraina, a depus o plângere, relatează Meduza. Incidentul a generat deschiderea unui dosar penal împotriva medicului și a provocat o serie de reacții controversate în Rusia.

Scandalul a pornit după ce în data de 1 februarie, canalul Telegram Mash a relatat despre o dispută între doctoriță și văduvă. Akinșina a declarat că și-a dus copilul de șapte ani la pediatru din cauza unei probleme la ochi. În timpul consultației, fiul ei a început să facă crize de furie, iar pediatrul s-a interesat de comportamentul său.

Akinșina a explicat apoi că fiului ei îi este dor de tatăl său, care a fost ucis în timp ce lupta în Ucraina. Potrivit lui Akinșina, medicul pediatru a spus că toți soldații ruși sunt „ținte legitime pentru Ucraina”, că Rusia a atacat Ucraina și că soldații ruși ucid civili.

Akinșina a depus apoi o plângere la poliție. Plângerea, care a fost publicată de Mash, cerea ca Buianova să fie acuzată de „discreditarea” armatei ruse, de justificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și de „falsuri” militare. De asemenea, ea a cerut o anchetă pentru a afla dacă Buianova a fost sponsorizată de forțele armate ucrainene.

În document, Akinșina a declarat că este convinsă că medicul pediatru a deținut sau deține în prezent cetățenia ucraineană, deoarece a studiat la Universitatea Națională de Medicină Lvov din Ucraina.

Incidentul a atras atenția șefului Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexandr Bastrikin. Acesta a decis să deschidă în data de 2 februarie un dosar penal împotriva lui Buianova pentru că a făcut „comentarii negative” despre armata rusă și a „batjocorit-o” pe văduvă, potrivit Comitetului de Investigații.

În aceeași zi, ofițerii de poliție au percheziționat locuința lui Buianova. Potrivit medicului pediatru, polițiștii i-au luat telefonul și i-au citit toate mesajele. Avocatului lui Buianova nu i s-a permis să intre în apartamentul acesteia. Ea a fost apoi dusă la Comitetul de Investigatii pentru interogatoriu, care a durat aproape toată noaptea.

A doua zi, imediat, Buianova a fost acuzată de răspândirea de „falsuri” despre armată și apoi a fost dusă în fața instanței. Medicul pediatru a negat acuzațiile lui Akinsina.

„În această situație, nimeni nu a putut auzi conversația dintre pediatru și pacient. Nu există martori sau probe, iar toate contradicțiile ireconciliabile trebuie interpretate în favoarea clientului meu. Ea este categoric în dezacord cu versiunea investigației și a reclamantului. Ea nu crede că este vinovată”, a declarat avocatul medicului.

În acest moment o instanță din Moscova a refuzat să accepte cererea acuzării de a o aresta pe femeie și, în schimb, i-a restricționat să folosească poșta, telefonul și internetul. De asemenea, i s-a interzis să comunice cu martorii din dosar.

In this article