Maxim Moroșan: Cine va lua Bălți va lua jackpot-ul

Șeful organizației municipale PSRM Bălți a vorbit într-un interviu exclusiv pentru eNews despre problemele orașului și ale regiunii de nord în general. -Bălți a devenit o regiune strategică...

Șeful organizației municipale PSRM Bălți a vorbit într-un interviu exclusiv pentru eNews despre problemele orașului și ale regiunii de nord în general.

-Bălți a devenit o regiune strategică în Republica Moldova la alegerile locale. De ce?

-La Bălți nu s-a găsit aur sau petrol. Nu încă. Principala valoare a orașului sunt oamenii și voturile lor. Aparent, curatorii externi ai actualei autorități înțeleg mai bine decât ei că Bălți este poarta de intrare în nordul Moldovei. Cine va lua Bălțiul va lua premiul cel mare. Iar nordul Moldovei este cel care poate juca un rol decisiv la următoarele alegeri ale președintelui din 2024 și ale Parlamentului din 2025.

 

-Bălțiul a fost întotdeauna un oraș special. Ce stări de spirit observați astăzi la oameni?

-Comunicăm foarte activ cu cetățenii, ne interesează problemele lor și viziunea lor asupra viitorului. Și, știți, oamenii sunt foarte dezamăgiți. Orașul s-a transformat dintr-un frumos centru industrial și de inovare într-un orășel depresiv și neglijat. Este foarte trist. Ar trebui să vedeți cu câtă durere și tremur în glas oamenii își descriu viața. Cu toate acestea, este dificil să numim ceea ce se întâmplă aici viață, cuvântul existență, supraviețuire este mai potrivit. În timpul multor ore de dialog nu am auzit niciun comentariu pozitiv.

 

-Care este motivul pentru o asemenea degradare?

-Oamenii din Bălți își iubesc foarte mult orașul. Eu însumi sunt originar din Bălți și întotdeauna vorbesc cu mândrie despre orașul copilăriei și al fericirii tinereții mele. Da, am fost fericit aici, iar acum vreau să readuc orașul la gloria și prosperitatea de odinioară.

Principala problemă a orașului, precum și flagelul întregii țări, este managementul autoritar mediocru. Dintr-un motiv oarecare, o singură persoană, fie că este vorba de primarul din Bălți sau de președintele țării, decide în mod independent soarta localității, pe baza înțelegerii sale pervertite și învechite a realității. Nu există nicio strategie. Nici un plan de acțiune. Îmi amintește de operele artiștilor-dureriști uitați – când sunt întrebați – de ce este așa? ei răspund – pentru că așa văd eu lucrurile! Administrația orașului nu este o grădină din curtea din spate unde pot săpa sau nu. Dacă nu ai grijă de ea, va fi complet invadată de buruieni. Administrația orașului este rezultatul activității unei echipe de profesioniști care ard cu aspirația lor de a face viața cetățenilor mai confortabilă și mai fericită. Noi avem o astfel de echipă. Ei nu o au. Pentru că toate relațiile lor sunt construite pe corupție și tezaur. Iar acolo unde banii joacă rolul principal, există întotdeauna posibilitatea venalității.

La Bălți mai este un furt de un miliard din fondurile bugetare, deși în valută moldovenească, dar totuși. Se pare că actualul “primar de 7%” nu se poate odihni pe laurii răufăcătorilor moldoveni și abia așteaptă să-și scrie numele în referința istorică, să doarmă “pseudo-antreprenorul local” și să-și vadă poza alături de Șor, Filat și Plahotniuc. Numai că omul nu este pe cântar și vreau să-i reamintesc că aceste fotografii sunt agățate pe un panou cu o semnătură – sunt căutate de poliție.

 

Aș vrea să subliniez un aspect subtil: Bălți a fost un fel de barieră în calea emigrării tinerilor din nordul Moldovei. Să mă explic: din punct de vedere istoric, limba de gândire și de comunicare din nordul țării este rusă-ucraineană. În trecut, candidații din întreaga regiune veneau la Bălți și se înscriau în grupele de rusă, formând intelectualitatea locală și suplinind potențialul de personal al orașului. Cei care nu au rămas în oraș au plecat la Chișinău și s-au dezvoltat acolo. Iar un procent foarte mic și-a căutat apoi fericirea în străinătate. Ce se întâmplă astăzi? La Bălți au fost lichidate universitățile slave, iar în universitatea de stat nu mai există grupuri rusești. Astfel, studenții de ieri pleacă direct la Chișinău sau peste hotare. Acest lucru spală stratul intelectual din oraș și astfel ne privează de inovații, de bază tehnologică și antreprenorială, creând artificial o foamete de personal. O decizie greșită și consecințe catastrofale. Și așa este în toate direcțiile.

– Nu se poate face nimic pentru a schimba situația?

Nu se poate face nimic! Nu pentru că situația este insolubilă, ci pentru că nu știu să gândească altfel. Degradarea este deja în capul lor. Știți că, atunci când greutatea unei persoane depășește o anumită limită și devine un ghem, creierul său începe să se îngrașe. Iar dacă la asta se adaugă impunitatea și conivența, oamenii încep să-și piardă malul.

 

În curând vă vom prezenta programul nostru și veți înțelege totul de unii singuri. Avem ceva de oferit orașului, dar și întregului nord al Moldovei. Noi știm cum să aducem regiunea la prosperitate cu pași mici și cu fapte incontestabile.

-Cum ai de gând să faci asta?

-Toate la timpul potrivit. Singurul lucru pe care îl pot dezvălui acum este că nu ne luptăm cu cei de la putere. Nu a avut niciodată sens. Leilor nu le pasă de șacali. Noi ne luptăm cu sistemul. Vremurile se schimbă, lumea nu stă pe loc. Noi credem că un sistem construit pe procese trebuie înlocuit cu un sistem construit pe rezultate. Procesele pot fi nesfârșite și este mai ușor să anulezi fonduri bugetare sub ele. Orașul și cetățenii nu vor să trăiască doar din promisiuni de viitor luminos, noi toți trăim aici și acum. Și dacă mâine nu va exista niciun rezultat, atunci ce sens are să începem schimbările astăzi?

Sursa: enews.md

In this article