Marea Britanie anunță un „program serios” de returnare a imigranților ilegali către țările de origine

Guvernul britanic a anunțat luni un nou „program serios” de returnare a migranților neautorizați în țările lor de origine, care va înlocui controversata schemă de expulzări către Rwanda...

Guvernul britanic a anunțat luni un nou „program serios” de returnare a migranților neautorizați în țările lor de origine, care va înlocui controversata schemă de expulzări către Rwanda implementată de fostul executiv. Noul premier, Keir Starmer, a confirmat abandonarea proiectului de expulzare în Rwanda, considerându-l „mort și îngropat” înainte chiar de a începe.

Anterior, politica fostei majorități conservatoare a fost criticată de asociațiile de sprijin pentru solicitanții de azil și de instanțele europene și internaționale, iar schema a fost considerată extrem de controversată. De asemenea, fostul guvern al Regatului Unit alocase deja 10 miliarde de lire sterline pentru acest proiect, costând până acum 700 de milioane de lire sterline (830 de milioane de euro).

Noua măsură a fost prezentată de ministrul de interne, Yvette Cooper, în fața Camerei Comunelor. Cooper a denunțat cheltuielile anterioare și a anunțat că zborurile planificate către Rwanda vor fi înlocuite cu zboruri pentru returnarea migranților către țările lor de origine. Ea a subliniat necesitatea de a aborda problema migranței „mult mai în amonte”, adică înainte ca migranții să ajungă în Franța.

Pe lângă acest program, guvernul britanic intenționează să investească 84 de milioane de lire sterline (99 de milioane de euro) în ajutoare pentru dezvoltare în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, ca parte a eforturilor de a combate traficul de persoane și de a consolida securitatea frontierelor.

In this article