Marea Britanie acordă nouă milioane de lire sterline pentru în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova

Marea Britanie va acorda nouă milioane de lire sterline la proiectul M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, în...

Marea Britanie va acorda nouă milioane de lire sterline la proiectul M-GROW, gestionat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, în contextul desfășurării la Chișinău a Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Acest ajutor va contribui la livrarea rezultatelor tangibile pentru cetățeni în domenii precum reducerea sărăciei, infrastructură, asigurarea securității energetice, egalitatea de gen și reziliența la schimbările climatice. Contribuția va permite Guvernului de la Chișinău să-și consolideze dialogul cu Uniunea Europeană și „să devină mai rezistent la interferențele din partea Rusiei și a actorilor controlați de Kremlin”.

„Pe fundalul provocărilor, care necesită acțiuni imediate din partea Republicii Moldova, Regatul Unit al Marii Britanii salută concentrarea Platformei de Sprijin pentru Moldova pe necesitățile de dezvoltare de termen mediu. Republica Moldova are nevoi critice de îndeplinit pentru a-și spori nivelul de reziliență, iar acest summit, precum au demonstrat întrunirile anterioare, joacă un rol important în generarea soluțiilor potrivite pentru agenda de reforme și parcursul european al țării”, este specificat într-un comunicat de presă al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

„În acest fel transmitem un mesaj clar – suntem hotărâți și uniți în a ne asigura că Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei și ale reprezentanților săi de a-i distruge democrația și de a-i fura suveranitatea. Suntem bucuroși să colaborăm cu Moldova, alături de alți donatori, în acest sens”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher.

Fondul M-GROW va constitui un mecanism coordonat de finanțare și sprijin, care va ajuta Republica Moldova să facă investiții esențiale și necesare, să-și sporească competitivitatea și să-și fortifice eforturile spre o dezvoltare verde, reziliență, inclusivă și europeană.

Contribuția Marii Britanii la obiectivele Platformei de Sprijin pentru Moldova este multilaterală. Regatul Unit coprezidează, împreună cu România, grupul de lucru împotriva corupției. Regatul Unit a răspuns și altor provocări identificate de către Platformă. Pe lângă cele 12,5 milioane de lire sterline oferite în 2022, în 2023 sunt oferite încă 10,5 milioane de lire sterline drept asistență umanitară pentru a sprijini refugiații ucraineni și familiile vulnerabile din Moldova. Iar prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare, sunt livrate alte trei milioane de lire pentru asistență tehnică care sprijină eforturile de asigurare a securității energetice, cibernetice, integrității și a luptei anticorupție.

img23008123

In this article