Maia Sandu pleacă în România pentru a discuta cu Klaus Iohannis

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pleacă mâine, 29 iulie, în țara vecină. Despre aceasta scrie presa de peste Prut. Maia Sandu va fi primită de președintele român, Klaus Iohannis,...

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pleacă mâine, 29 iulie, în țara vecină.

Despre aceasta scrie presa de peste Prut.

Maia Sandu va fi primită de președintele român, Klaus Iohannis, aceasta fiind prima întâlnire dintre cei doi după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE.

„Această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În contextul întrevederii, Președintele României va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022”, a transmis Administrația Prezidențială.

Cei doi lideri ar urma să discute evoluțiile regionale în contextul războiului din Ucraina și despre modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Totodată, va fi punctată importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, cu relevanță solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să mențină Republica Moldova în atenția prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităților de la Chișinău în ceea ce privește reformelor necesare integrării europene”, au adăugat reprezentanții Administrației Prezidențiale.

In this article