Maia Sandu, la Conferința internațională dedicată femeilor parlamentare de la București. „România a știut să fie alături de noi”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu se află la București, unde participă la Conferința internațională dedicată femeilor parlamentare din România, desfăşurată sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis. Șefa...

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu se află la București, unde participă la Conferința internațională dedicată femeilor parlamentare din România, desfăşurată sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis. Șefa statului susține un discurs în fața Senatului român. 

Președinta a mulțumit României pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor.

„România a știut să fie alături de noi”, a spus Maia Sandu.

Evenimentul urmăreşte să constituie un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel naţional şi european, care să capaciteze potenţialul femeilor din Parlament, deopotrivă de la putere şi din opoziţie, asigurând participarea deplină şi eficientă, precum şi egalitatea de şanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică şi publică. Totodată, conferinţa vizează identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor în sferele publice şi private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale şi a altor tipuri de exploatare, scrie Agerpres.

Structurată pe patru sesiuni de prezentări şi dezbateri, conferinţa va aborda următoarele teme de interes: situaţia egalităţii de gen în România, programe şi politici publice europene în domeniu, accesul femeilor în poziţii de conducere, discriminarea, violenţa domestică, sexismul sistemic şi eficienţa cotelor de gen în promovarea unei reprezentări echitabile a femeilor în politică.

De asemenea, discuţiile se vor concentra asupra modalităţilor concrete prin care poate fi îmbunătăţită legislaţia actuală privind promovarea egalităţii de şanse şi eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex în sectorul public şi privat.

Cu prilejul conferinţei va fi lansată Platforma femeilor parlamentare din România, legislatura 2020 – 2024, care are scopul de a le oferi acestora o voce unitară pentru adoptarea unei abordări curajoase a problematicii de gen şi identificării celor mai bune soluţii pentru problemele femeilor, dincolo de orice afiliere politică. Potrivit comunicatului, această platformă este cu atât mai necesară cu cât în ţara noastră reprezentarea politică a femeilor este departe de a fi satisfăcătoare: doar 17% în Parlament şi 9% în Guvern, în timp ce în UE media femeilor în legislativele naţionale este de 39,5%.

La eveniment vor participa personalităţi politice marcante din România şi Uniunea Europeană, ambasadori şi şefi de misiuni acreditaţi la Bucureşti, precum şi experţi naţionali şi internaţionali.

In this article