Maia Sandu i-a mulțumit Europei pentru faptul că 65% din exporturile noastre pleacă spre această piață

Șefa statului, Maia Sandu a mulțumit Uniunea Europeană (UE), după ce ieri, 18 iulie, R. Moldova a primit dreptul de a exporta în țările europene mai multe categorii...

Șefa statului, Maia Sandu a mulțumit Uniunea Europeană (UE), după ce ieri, 18 iulie, R. Moldova a primit dreptul de a exporta în țările europene mai multe categorii de fructe și legume, fără achitarea taxelor vamale. 

Președinta a mai precizat că, în prezent, pe piața de desfacere a UE, din Republica Moldova pleacă 65% din exporturile totale a țării noastre, datorită relațiilor tot mai strânse cu Uniunea Europeană, dar și a condițiilor favorabile de acces oferite de Acordul de Liber Schimb.

„Uniunea Europeană este principală piață unde vindem produsele noastre – acolo pleacă 65% din exporturile moldovenești. Am reușit să ajungem pe această piață datorită relațiilor tot mai strânse cu UE și condițiilor favorabile de acces oferite de Acordul de Liber Schimb. Pentru a ne ajuta să trecem mai ușor peste criza declanșată de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, oferindu-ne posibilitatea să exportăm în țările UE cantități mai mari fără să achităm taxe vamale. Le mulțumesc statelor membre UE pentru decizia de ieri a Consiliului European – este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri”, se arată în mesajul președintei.

Maia Sandu a reiterat despre faptul că, piața europeană „este o piață mare, stabilă, bogată și previzibilă, unde putem exporta tot mai mult dacă investim în calitatea produselor noastre, dacă suntem competitivi”, iar creșterea exporturilor înseamnă „creșterea veniturilor companiilor moldovenești, a salariilor și a numărului locurilor de muncă, a impozitelor plătite în bugetul țării și, respectiv, creșterea resurselor disponibile pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor”.

Este de menționat că, Consiliul Uniunii Europene a adoptat ieri, 18 iunie un regulament de liberalizare temporară a comerțului pentru șapte produse agricole din Republica Moldova, care nu sunt deja complet liberalizate. Este vorba de roșii, usturoi, strugurii de masă, mere, cireșe, prune și sucul de struguri.

Produsele agricole urmează să fie exportate în următoarele cantități:

  • Prune – de la 15 000 tone la 40 000 tone (+25 000 tone)
  • Struguri – de la 20 000 tone la 58 000 tone (+38 000 tone)
  • Mere – de la 40 000 tone la 80 000 tone (dublare)
  • Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 tone (dublare)
  • Cireșe – de la 1 500 tone la 3 000 tone (dublare)
  • Roșii – de la 2 000 tone la 4 000 tone (dublare)
  • Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare).
In this article