Maia Sandu folosește SIS pentru a exclude AUR din campanie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și președintele Maia Sandu au început o campanie activă de excludere a concurenților electorali din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie...

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și președintele Maia Sandu au început o campanie activă de excludere a concurenților electorali din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact cum a procedat și Vlad Plahotniuc împotriva Partidului Patria al lui Renato Usatîi, la alegerile din 2014.

Astfel, la comanda PAS și a Maiei Sandu, președintele CEC a expediat Poliției o sesizare cu privire la pretinsele falsuri în actele electorale ale Partidului Democrația Acasă, formațiune condusă de Vasile Costiuc.

Dorin Cimil, numit în fruntea CEC cu suportul și la propunerea expresă a PAS, a transmis IGP-lui declarația semnată de mai mulți pretinși membri ai Partidului Politic ”Democrația Acasă”, înregistrat săptămâna trecută, solicitând în mod expres investigarea celor relatate cu privire la falsul în acte, prin prisma competenței instituționale. La plângerea înaintată IGP-lui nu au fost anexate și probe care să demonstreze că semnatarii plângerii sunt membri ai PP ”Democrația Acasă”.

Ce ține de Alianța pentru Unirea Românilor, condusă de Vlad Bilețchi, PAS și Maia Sandu au pus SIS-ul să elaboreze un raport despre pretinsa finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală a acestui partid. Raportul a fost prezentat CEC la începutul săptămânii trecute. Prin răspunsul său din 24 iunie curent, Dorin Cimil informează SIS despre faptul că unele servicii electorale pot fi prestate de către persoanele străine, dar CEC va interveni și va aplica sancțiunea respectivă doar în cazul dacă aceste cheltuieli de consultanță nu vor fi raportate în mod oficial.

Potrivit unor surse din interiorul PAS, Igor Grosu i-a cerut președintelui Maia Sandu să pună la dispoziția partidului mai mulți ofițeri din cadrul SIS și SPPS, instituții subordonate direct Președinției, pentru a-i urmări pe liderii DA și AUR. În această acțiune sunt utilizate și mai multe autoturisme cu numere conspirative.

Aceleași surse mai susțin că PAS este în cădere liberă pe plan intern, iar din acest motiv se vrea excluderea de urgență a tuturor concurenților incomozi. Mai mult, partidul planifică și o campanie denigratoare în adresa PPDA și Andrei Năstase, însă care va fi realizată prin intermediul lui Renato Usatîi.

In this article