Președintele Maia Sandu folosește cazul Clima pentru a demonstra în campanie electorală necesitatea reformării sistemului judiciar. Mai mult, instanța de judecată ar putea anula decretul prezidențial și l-ar putea menține pe Clima în funcție. De această părere este avocata, Cristina Țărnă.
„Se face o confuzie între oportunitate și legalitate. Mulți oameni pot crede oportună această decizie, dar felul în care s-a luat această decizie este departe de a fi legală. Atât timp cât s-au respectat toate procedurile și rigorile, instanța nu poate să ia altă decizie, decât să-l mențină pe Clima în funcția de președinte. Altă soluție decât anularea acestui decret în instanța de judecată nu există și va fi, cu siguranță, un val de nemulțumire din partea societății. Dar instanța nu analizează aspecte de oportunitate. Este campanie electorală, de ce Maia Sandu n-a venit cu această decizie din decembrie 2020, dacă era convinsă că se comite un abuz? S-a așteptat un moment de oportunitate politică”, a spus Țărnă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
În același timp, potrivit reprezentanților Platformei DA, verdictul în cazul lui Vladislav Clima, ar trebui să-l dea instanța de judecată.
„Cel mai grav lucru care există acum în sistemul judiciar este sentimentul de impunitate. Cea mai mare pedeapsă la noi pentru un judecător a fost obligarea lui să plece benevol din funcție, ulterior își schimba funcția de judecător pe cea de avocat și activa bine-mersi. Această castă a judectorilor creată de regimul Plahotniuc funcționează în continuare. Verdictul în cazul Clima trebuie să-l dea tot instanța de judecată. Este un cerc vicios, din acest motiv este necesară o reformare cât mai rapidă a sistemului”, a menționat deputatul PPPDA, Dinu Plîngău.
Amintim că, Vladislav Gribincea, un jurist apropiat PAS, la fel a criticat refuzul președintelui Maia Sandu de a-l numi pe judecătorul, Vladislav Clima, în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
„Eu am criticat dur numirea dlui Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău. Deoarece nu era nici etic și nici onest. Dar numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independența judecătorilor, iar fără independența acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS! NU poate fi făcută dreptate prin nedreptate!”, menționa anterior, Gribincea.