Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în maxim 30 de zile, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Este decizia Consiliului Suprem de Securitate, în contextul situației excepționale din justiție. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu într-un briefing de presă.
„Justiția a putrezit și nu dorește sau nu poate să se trateze… O parte din judecători au decis să blocheze toate schimbările din sistem… Justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători. Unii dintre ei refuză să participe la actul justiției. Acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiție corectă și independentă. Consiliul Suprem de Securitate a venit cu următoarele decizii și recomandări: 1. Accelerarea creării CSM, să fie funcțional în timp de 30 de zile. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 2. Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. Această curte trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni. Am discutat despre necesitatea accelerării aducerii în sistemul de justiție a tinerilor… E timpul să aducem tineri care au învățat bine, ci nu rude ale judecătorilor corupți promovați până de curând pe interese personale, nu pe merite…” a declarat Maia Sandu.
Totodată, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție, vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.
Șefa statului a mai precizat că o altă recomandare a CSS este ca Parlamentul, în maxim 3 luni, să creeze Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc.
Amintim că vineri, 17 martie, a avut loc prima Adunare Generală a Judecătorilor din ultimii 4 ani. La eveniment s-au prezentat 330 de magistrați. La sfârșit de zi, cu votul majorității, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până în data de 28 aprilie, iar tot atunci se va discuta și despre alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor a fost numit un grup de lucru care va elabora o Declarație despre problemele din domeniu. Documentul urmează să fie adoptat la următoarea întâlnire a magistraților și remis comunității internaționale și asociațiilor de profil.