Maia Sandu a respins Legea care sprijină agricultorii moldoveni. Burduja: De ce tace Slusari?

Președintele Maia Sandu a refuzat să promulge modificările la Legea privind comerțul interior, promovate insistent de către deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. Despre aceasta președintele Comisiei parlamentare pentru...

Președintele Maia Sandu a refuzat să promulge modificările la Legea privind comerțul interior, promovate insistent de către deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. Despre aceasta președintele Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe, socialistul Petru Burduja, a declarat în cadrul unui briefing de presă. Burduja a amintit că la inițiativa PSRM, în Parlament a fost votat proiectul de lege prin care s-a stabilit ca 50% din produsele de pe rafturile magazinelor să fie de proveniență autohtonă, iar inițiativa lui Slusari venea să completeze această Lege.

“Maia Sandu nu a promulgat încă o lege de modificare a comerțului interior, care venea să completeze legea cu 50% pe rafturi, și era stabilit că rețelele de comercializare a produselor nu au dreptul să stabilească reduceri comerciale pentru produsele producătorilor autohtoni mai mari de 10% și o perioadă de promovare mai mare de 60 de zile. Inițiativa este a deputatului Slusari. Nu înțelegem de acesta tace și nu spune nimic de această nepromulgare. Ori el a insistat mult ca Legea să fie aprobată, să fie dezbateri la Parlament și pe de altă parte să aștepte ca președintele să i-o refuze? Nu înțelegem”, a declarat Burduja.

Refuzul Maiei Sandu de a promulga Legea nr. 60 cu modificări la legea privind comerțul interior a stârnit nemulțumiri în rândul producătorilor autohtoni din Republica Moldova. Potrivit unei declarații a Asociației „UniAgro Protect”, încă din anul 2017 producătorii produselor agroalimentare au început, alături de Ministerul Agriculturii, lucrul asupra unor îmbunătățiri a cadrului legal în privința raporturilor furnizorilor produselor agroalimentare cu rețelele de supermarketuri.

Amintim că nu este prima dată când Maia Sandu blochează inițiativele legislative, care vin să susțină producătorii locali. În 2019, când era premier, Maia Sandu a retras din Parlament proiectul de Lege care prevede ca 50% din produsele de pe rafturile magazinelor să fie autohtone, iar mai mulți experți și politicieni au declarat că Maia Sandu reprezintă interesele marilor companii internaționale.

In this article