Maia Sandu a mințit când și-a asumat meritul pentru aducerea vaccinului. Iar dovada

Maia Sandu este acuzată că promovează minciuni. Șeful statului a declarat, la postul public de televiziune, că guvernul ar fi început să lucreze pentru a procura vaccinul împotriva...

Maia Sandu este acuzată că promovează minciuni. Șeful statului a declarat, la postul public de televiziune, că guvernul ar fi început să lucreze pentru a procura vaccinul împotriva COVID, doar după ce ea și-a preluat mandatul la Președinție.

”Din păcate lucrurile sunt în continuare proaste pe acest domeniu. Nu putem spune că sunt mai proaste acum că este guvern interimar comparativ cu atunci când aveam un guvern cu mandat deplin, dimpotrivă acest guvern a început să pregătească procedurile  pentru vaccin și se întreprind foarte multe eforturi inclusiv din partea noastră, mă refer la echipa mea de la Președinție, pentru ca să aducem vaccinul mai degrabă. Acum, Republica Moldova a făcut toate aplicațiile necesare, ceea ce nu s-a întâmplat atunci când aveam guvern cu mandat deplin”, a declarat Sandu.

Afirmațiile președintelui se bat cap în cap cu informațiile prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din care rezultă că autoritățile au inițiat procedurile de contractare a vaccinului încă în vara anului trecut.

Astfel,  Ministerul Sănătății a început negocierile cu privire la aprovizionarea țării cu vaccinulanti-COVID-19 în iulie 2020. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), OMS și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), iar la 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19.

De asemenea, în decembrie ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a transmis către COVAX cererea pentru vaccinul anti-COVID-19, care include datele generale, populația țintă pentru vaccinare, posibilitatea de accesare a prețurilor preferențiale, caracteristicele vaccinurilor. Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20 % oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale. La 07 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI, că țara va putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti COVID-19, până la finele lunii ianuarie curent, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021.

De asemenea, instituția a mai anunțat că ANSP are capacitate de stocare a vaccinului împotriva infecției COVID-19 la temperatura necesară de minus 70 de grade în mărime de 140 de mii de doze de vaccin, cu posibilitatea de extindere pentru încă minim 400 de mii de doze de vaccin. Totodată, Centrele de Sănătate Publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de – 20vde grade Celsius, iar în curând, în țară urmează să ajungă patru congelatoare cu regim de temperatură -20 și -70 de grade, achiziționate în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 finanțat de Fondul Global.

In this article