Maia Sandu a încălcat un șir de articole din Constituția Republicii Moldova

În actuala criză politică, Maia Sandu a încălcat un șir de articole din Constituția Republicii Moldova care se poate solda cu suspendarea președintelui țării din funcție. Explicația a...

În actuala criză politică, Maia Sandu a încălcat un șir de articole din Constituția Republicii Moldova care se poate solda cu suspendarea președintelui țării din funcție. Explicația a fost dată de juristul Victor Pușcaș, fostul președinte al Curții Constituționale.

Potrivit constituționalistului, prin înaintarea Cabinetului de Miniștri Gavrilița -1 cu îndemnul de a nu-l vota s-a violat articolele 60, 66, 68, 71, 74, 96 și 98 din Constituție.   De asemenea, prin înaintarea repetată a Guvernului Gavrilița – 2 Maia Sandu a violat Hotărârea Curții Constituționale din 06.08.2020 și art. 60 din Constituție.  

Fostul președinte al Curții Constituționale mai explică că prin presiunile Maiei Sandu asupra Parlamentului de a nu vota Guvernul și de a provoca alegeri parlamentare anticipate, astfel îndeplinindu-și promisiunile sale electorale din scrutinul prezidențial, șeful statului a violat art.2, 6, 7, 60, 64 și 85 din Constituție.  

Totodată, prin organizarea de către Sandu a întâlnirii nepublice cu o parte din judecători și cu ignorarea CSM, se violează art. 6, 116 și 122 din Constituție.

”Asemenea încălcări ale Constituției pot avea ca urmare aplicarea prevederilor art. 89 și 91 din Constituție și nu suspendarea pe ,,cinci,, minute,  cum se aplica anterior. Asemenea mecanism a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională”, conchide Victor Pușcaș.

In this article