Mai mulți candidați PAS la alegerile parlamentare ridică semne de întrebare la jurnaliști

În data zilei de 14 mai, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a prezentat lista candidaților, 102 la număr, pentru ocuparea funcției de deputat, în viitorul legislativ, transmite sinteza.org. „Aceasta...

În data zilei de 14 mai, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a prezentat lista candidaților, 102 la număr, pentru ocuparea funcției de deputat, în viitorul legislativ, transmite sinteza.org.

„Aceasta este echipa cu care Partidul Acțiune și Solidaritate merge în această campanie electorală pentru a învinge”, scria atunci, deputatul Sergiu Litvinenco.

Dar, oare cât de potrivită este echipa oamenilor ”BUNI” cu care după spusele lui Litvinenco, ar vrea să învingă Partidul Acțiune și Solidaritate?

Așadar, în lista prezentată de PAS, putem identifica o mulțime de personaje ce sunt cunoscute publicului larg, printre care foștii reprezentanți PLDM – Dumitru Alaiba, Andrei Spânu etc., Adrian Belîi, șeful Secției de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă dar și doi premieri (Igor Grosu și Natalia Gavrilița) ce au obținut zero voturi în Parlamentul anterior.

Totuși, în lista depusă de reprezentanții formațiunii la Comisia Electorală Centrală sunt prezenți și candidați cu care cetățenii Republicii Moldova, n-a avut timp, plăcere și curiozitatea necesară pentru a face cunoștință și a afla cât mai multă informație despre trecutul palpitant al acestora, legăturile politice și viața de până la PAS.

Deci, să o luăm de la început.

Natalia Davidovici – nr.10 în lista PAS

Natalia Davidovici, candidatul pentru funcția de deputat și actualul consilier al Maiei Sandu, responsabil pentru relațiile interetnice, a absolvit Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Ea activat la postul de televiziune TV7 (care îi aparținea unuia dintre liderii PLDM, Chiril Lucinschi) și apoi la Publika TV (televiziune de știri din Republica Moldova ce a fost înființată de oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc). În 2013, Davidovici a revenit la TV7 în calitate de director de știri.

În 2013, Natalia Davidovici a permis difuzarea la TV7 a pretinsului film documentar „Transnistria, avanpost rusesc”, o făcătură televizată din Rusia care a tulburat opinia publică și politică de la Chișinău.

Pentru difuzarea filmului propagandistic, postul condus de Natalia Davidovici a fost sancționat de către CCA.

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, depusă la Autoritatea Națională de Integritate pe 25 martie curent, Natalia Davidovici nu a indicat venituri din salariu. În schimb, anunță că a obținut aproape 76 de mii de lei din încasarea unor dividente de la o companie, dar și din înstrăinarea unui imobil. Davidovici mai deține și două apartamente. Unul de peste 120 de metri pătrați, cumpărat în anul 2015 cu 752 de mii de lei, iar altul mai mic, de 50 de metri pătrați, în valoare de 298 de mii de lei.

Informațiile prezentate de Davidovici la capitolul venituri ridică mai multe semne de întrebare. Din document reiese că aceasta a fost șomeră pe parcursului anului 2020. Totodată, Davidovici a declarat că a obținut dividende de 48 936.18 de lei de la compania “Danat Prim” S.R.L. Pe site-urile oficiale aflăm că acest SRL, cu sediul în sectorul Râșcani din Capitală, a fost fondat chiar de consiliera Maiei Sandu în septembrie 2017. Totuși, Davidovici nu a indicat în declarația de avere că ar avea în proprietate vreo companie.

Declarația de avere Natalia Davidovici
Veronica Roșca – nr.11 în lista PAS

Conform informațiilor vehiculată în presă, Veronica Roșca, și-ar fi ascuns o bună parte din avere.

La începutul lunii aprilie, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru faptul că Roșca nu ar fi declarat un automobil, cota parte într-o companie, și nu ar fi indicat valoarea unor imobile.

„În declarațiile pentru anii 2019-2020, deputata PAS n-a indicat valoarea a 4 terenuri agricole, deși e obligată prin lege să facă acest lucru. În declarațiile pentru perioada 2019-2020, Veronica Roșca indica faptul că deține, împreună cu soțul, patru automobile, printre care autoturismul Mercedes E250, anul fabricației 2011 în valoare de 180 000 mii lei. Acest automobil “a dispărut” din declarația întocmită la 31 martie 2021. Dacă a fost vândut, fie donat, acest lucru urma să fie reflectat în declarația de avere”, anunța anterior Odnostalco.

Totodată, în ultima declarație de avere, prezentată la ANI în acest an, Veronica Roșca a indicat că soțul ei deține 67% din cota parte a S.R.L. „R&B BRANDS”, companie fondată în ianuarie 2020. Acest fapt nu figurează, însă, în declarația de avere și interese depusă de Veronica Roșca la 31 martie 2020.

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

Ion Groza – nr.16 în lista PAS

Începând cu 2003, candidatul Groza a fost consilier raional în Cahul timp de 16 ani, după ce a reușit să obțină consecutiv patru mandate de ales local. Primele trei le-a obținut candidând pe listele Blocului electoral Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”. Ultimul l-a câștigat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), iar la 10 iulie 2015 a fost ales președinte al Consiliului Raional Cahul. Un an mai târziu, împreună cu mai mulți primari și consilieri PLDM din raion, a anunțat că părăsește formațiunea și că rămâne neafiliat politic.

Ulterior, la alegerile din februarie 2019, Ion Groza a fost ales în Parlamentul Republicii Moldova de pe circumscripția electorală nr. 43 Cahul, devenind în anul 2020, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Se pare că această mișcare nu a fost una benefică și de folos pentru Groza, aceasta fiind catalogat ca unul dintre cei mai leneși deputați ai anului 2020, conform datelor oficiale afișate pe parlament.md.

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

La fel, potrivit site-ului anticoruptie.md, Groza, în perioada când era președintele raionului Cahul, și-a angajat nora în cadrul instituției pe care o conduce. Mai exact, Alexandra Groza a fost numită șefă al Serviciului Relații cu Publicul, subordonat Consiliului Raional Cahul. Ea a fost angajată la 1 iunie 2017, adică în timp ce socrul său se afla în fruntea Consiliului.

Totodată, în calitate de consilier, Groza ar fi votat pentru transmiterea unei tabere pentru copii în arenda unor fundații administrate de familia sa.

Vasile Grădinaru – nr.25 în lista PAS

În anul 2019, Grădinaru era reprezentantul lui Andrei Năstase, candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” la funcția de primar general al mun. Chișinău.

Tot el, la finele anului 2020, a fost implicat într-un conflict de interese la Primăria capitalei. Mai exact, fiind deja șef al fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate din Consiliul Municipal, Vasile Grădinaru, a fost acuzat că ar fi abuzat de funcţia sa de consilier pentru a obţine reparaţia drumului, care trece chiar pe lângă curtea blocului în care acesta ar locui şi asta în detrimentul multor curţi din Capitală, care arată ca după război.

Mihail Druță – nr.28 în lista PAS

Mihail Druță, cel care a fost propus anterior de către Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr să fie candidatul la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală numărul 38, Hâncești și care a refuzat ulterior să mai participe în scrutin, spunând că nu poate și nu va candida doar din partea Platformei DA iar participarea sa a devenit contraproductivă și inadmisibilă, invocând motivul că el trebuia să fie desemnat în calitate de candidat comun al PPPDA și PAS, dar și a cel puțin al două formațiuni unioniste, a acceptat de această dată să fie candidatul unei singure formațiuni politice PAS – partidul care merge de unul singur în viitorul scrutin, nefăcând parte într-un bloc politic.

Alex Trubca – nr.33 în lista PAS

Candidatul Trubca, care este și consilierul municipal al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și care primește pentru o singură zi muncă câte 3300 de lei de la stat, a fost surprins la o ședința desfășurată în luna aprilie a Consiliului municipal Chișinău, jucându-se la telefon în tancuri.

Consilierul municipal de la PAS, Alex Trubca, consilier municipal PAS. În timpul ședinței CMC, joacă la telefon în tancuri (VIDEO) - LiveNews.MDLiveNews.MD

Atunci, Alex Trubca spunea prin intermediul unui comentariu pe Facebook că avea tot dreptul să o facă.

„90% din activitatea consilierului e în afara ședinței. Ședința e doar finalul, și consilierii care își fac bine lucrul până la ședință, la ședință pot sa-și permită sa facă ce vor, fiindcă subiecte deja sunt analizate si cunoscute”, spunea în trecut, candidatul PAS.

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

Igor Talmazan – nr.36 în lista PAS

Candidatul Talmazan a fost numit în calitate de Șef al Corpului de Control al Prim-ministrului, la 25 iunie 2019, de către Premierul de atunci, Maia Sandu. Anterior, el a deținut funcția de viceministru al Mediului (21 decembrie 2016 – mai 2017), fiind înaintat de Partidul Liberal (membru al cărei echipe era pe atunci), dar și funcția de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat (august 2015 – decembrie 2016). El a fost și consilier în cadrul Consiliului local Mereni, raionul Anenii Noi (2011-2015), din partea PL, și consilier municipal în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, intrând în funcție de la 28 iulie 2016, pe care a deținut-o până în luna decembrie a acelui an. Talmazan a fost și reprezentantul cu drept de vot consultativ în cadrul Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale Chişinău nr.1 al lui Valeriu Munteanu, candidatul PL la șefia capitalei la alegerile din 20 mai 2018.

Totodată, un lucru curios este că potrivit declarației de avere și interese personale din 2019, Igor Talmazan ar deține 2 autoturisme, unul dintre care – o Kia Sportage, a fost procurată în 2019 cu 0 lei.

Boris Marcoci – nr.43 în lista PAS

Candidatul Marcoci, care este și liderul OT PAS, dar și membru al Consiliului Municipal Bălți, din 2011 până în prezent, membru al comisiei consultative de specialitate pentru gospodărie municipală, administrarea bunurilor și protecția mediului și, totodată, director, fondator și deținător a 70% din cota parte a SRL Marsharcon, ar încălca regimul juridic și al conflictelor de interese.

Potrivit deputatei Platformei DA, Arina Spătaru, care a depus și o sesizare în legătură cu acest caz la Autoritatea Națională de Integritate prin care a solicitat verificarea acțiunilor lui Marcoci, compania a cărui fondator este candidatul PAS, a fost învingătoare de nenumărate ori a concursurilor de achiziții publice desfășurate de către Primăria mun. Bălți, sumele contractuale fiind de ordinul milioanelor sau chiar a zecilor de milioane de lei.

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

Adrian Băluțel – nr.44 în lista PAS

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

Băluțel este unul dintre cei mai tineri candidați ai PAS pentru alegerile anticipate și despre care bloggerul Eugen Luchianiuc scria în 2018 că, ar lucra la etajul 5 al Guvernului pentru oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc.

Rosian Vasiloi – nr.52 în lista PAS

Anterior, jurnaliștii de investigație de la portalul Zeppelin.md au prezentat un șir de documente, care arătau legătura expertului de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi cu serviciile rusești, dar și cu raiderul nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon, cu care au fost în relații apropiate încă din școală.

Documentele scurse din arhivele secrete demonstrează relația lui Rosian Vasiloi cu KGB, cum a fost promovat în funcții și de către cine era protejat cel care acum se prezintă expert pro-european.

Documente inedite care demonstrează legătura lui Vasiloi şi Platon cu serviciile speciale ale Rusiei | CANAL3.MD

La fel, candidatul Vasiloi, actualul membru în Biroul Politic Național al PAS, ex-șef al Poliției de Frontieră în perioadă Guvernului Maia Sandu, ce s-a dat în spectacol la începutul acestui an, în punctul de trecere a frontierei de stat de la Palanca.

Mai exact, Vasiloi a fost implicat într-un accident rutier în drumul spre Ucraina, acesta tamponând indicatorul “TIR”, care marchează banda destinată exclusiv mașinilor de mare tonaj.

"Zoinițele lui Plahotniuc" pe lista PAS. Restul sunt rămășițe de la Filat, Năstase, Soros și soțiile pazei Maiei Sandu

Zinaida Popa – nr.67 în lista PAS

Familia Popa, despre care bloggerul Eugen Luchianiuc scria în 2020 că soțul, Vasile Popa este bodyguard-ul Maiei Sandu, iar ea, candidatul Zinaida Popa este consilieră municipală PAS.

„Vasile Popa este unul dintre cei mai buni bodyguarzi din Republica Moldova. Faptul că așa și nu a ajuns vice-șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat nu poate fi luată în calcul, pentru că acolo există o problemă medicală de care, sper eu, el s-a tratat”, scrie Luchianiuc.

CV-ul și averea declarată de Vasile Popa, proaspătul director adjunct al SPPS și relațiile familiei sale cu PAS – Ziarul de Gardă

Despre Zinaida Popa, Luchianiuc scrie că până nu demult, aceasta era fana Partidului Democrat care sponsoriza catedra de Psihologie de la Universitatea la care activa.

„Cum a ajuns consilieră înțelegeți și singuri”, a mai menționat Luchianiuc.

Vasile Porțevschi – nr.77 în lista PAS

Fundația Soros-Moldova a premiat profesorii conectați la resursele digitale | Soros Foundation Moldova (FSM)

Candidatul Porțevschi este unul din premianții Fundației Soros-Moldova, obținând – PREMIUL SPECIAL pentru transfer de inovații digitale.

El este unul din cele 15 cadre didactice ce s-au învrednicit de premii bănești în valoare totală de 8000 de dolari SUA.

Va urma…

P.S. Aveți grijă cu cine votați la alegerile din 11 iulie.

P.P.S. Faza cu zoinițele din titlu, nu-mi aparține, ci doar am citat pe cei din Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) care și-au permis în trecut să acorde așa o titulatură tuturor jurnaliștilor de la televiziunile ce direct sau indirect erau controlate de oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc.

Autor: Ion MUNTEANU

In this article