Maestrul Eugen Doga, decorat la Iași pentru merite deosebite

Titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Ştiinţele Vieții (UȘV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași i-a fost conferit compozitorului Eugen Doga pentru merite deosebite...

Titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Ştiinţele Vieții (UȘV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași i-a fost conferit compozitorului Eugen Doga pentru merite deosebite în dezvoltarea interpretării și compoziției muzicale în întreaga lume, contribuțiile aduse la dezvoltarea culturii române, excelență în dezvoltarea învățământului superior artistic.

Evenimentul a avut loc la 4 noiembrie 2022, când Universitatea a sărbătorit Ziua Recunoștinței, transmite breakingnews.md cu referire la Unimedia.info.

Titlul de Doctor Honoris Causa al UȘV i-a fost conferit și marelui actor român Dorel Vișan, partenerul de scenă al maestrului Doga deja de câțiva ani.

„Așadar, doi mari oameni, două mari personalități ale vieții culturale, care iubesc deopotrivă Iașul, unde sunt și cetățeni de onoare, dar pe care îi leagă și o dragoste deosebită de Eminescu, au apropiat și mai mult malurile mult pătimitului Prut. În semn de recunoștință, dar și în amintirea remarcabilului eveniment, rectorul Universitatii, prof., dr. Gerard Jitareanu, le-a dăruit celor doua somitati ale vieții culturale, câte un puiet de tei argintiu (Tilia tomentossa Moench), descendent din Teul lui Eminescu.

Maestrul Doga a mulțumit pentru acest nemaipomenit dar, care reprezintă pentru Domnia sa un simbol deosebit, în contextul în care relația sa cu Eminescu a devenit una specială în ultimii 10 ani, pe versurile căruia a scris muzică și a lansat deja trei volume. Artistul a mărturisit că deja știe unde va fi plantat arborele, doar va anunța despre acest lucru la momentul potrivit”, a scris jurnalista Eugenia Tofan pe pagina sa de Facebook.

Compozitorul a exprimat cuvinte de gratitudine administrației Universității, personal, dlui rector Gerard Jităreanu pentru nobila intenție de a extinde frumoasa familie academică universitară cu personalități ale vieții culturale. A rămas impresionat de eleganța și modul deosebit cu care i-a fost prezentat parcursul în lumea muzicii, mărturisind că despre unele lucruri a aflat și el pentru prima dată.

„Nu voi putea trece niciodată pe lângă universitatea dumneavoastră și să nu intru, când voi vizita Iașul. De azi, aceasta este și Universitatea mea spirituală”, a declarat proaspătul DHC Eugen Doga.

„Maestrul a promis că va reveni cât de curând la Universitatea care l-a onorat, cu un spectacol cu orchestra de la Chișinău pentru a trăi bucuria revederii cu cei care i-au arătat acest semn de noblețe și recunoștință. Titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UȘV i-a fost conferit compozitorului Eugen Doga pentru merite deosebite în dezvoltarea interpretării și compoziției muzicale în întreaga lume, contribuțiile aduse la dezvoltarea culturii române, excelență în dezvoltarea învățământului superior artistic.

În seara aceleiași zile, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universității, cei doi mari creatori de valori, compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan, și-au exprimat gratitudinea în modul în care știu cel mai bine să o facă, susținând un spectacol destinat special distinsului public universitar, în care inimile acestora au valsat pe muzica îndrăgitului compozitor Eugen Doga, dar au și lăcrimat la audierea regalului oferit de maestrul teatrului romanesc Dorel Vișan. Surpriza, dar și premiera care a încheiat festivitatea a fost inaugurarea, de către compozitorul Eugen Doga, a pianului cu coadă care a fost renovat după mai mulți ani și la care și-a interpretat maestrul creațiile în seara marelui regalul muzical și poetic”, a mai menționat jurnalista.

In this article