Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare și cere un armistițiu olimpic

Franţa va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele şi săptămânile următoare, i-a promis marţi preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuţie telefonică în...

Franţa va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele şi săptămânile următoare, i-a promis marţi preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuţie telefonică în care şeful statului francez a pledat pentru un armistiţiu pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.

Președintele Franței pledează pentru un armistiţiu olimpic care ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

În convorbirea cu preşedintele ucrainean, Macron a “reafirmat hotărârea Franţei de a oferi (Ucrainei) tot sprijinul necesar, pe termen lung şi împreună cu ansamblul partenerilor săi, pentru a face să eşueze războiul de agresiune al Rusiei”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Franța va furniza Ucrainei un nou lot de rachete Aster

Macron i-a detaliat lui Zelenski livrările de echipamente militare pe care Franţa le va oferi Ucrainei în zilele şi săptămânile următoare, detalii care nu au fost prezentate public în comunicatul preşedinţiei francez.

Mai târziu, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că printre echipamentele ce vor fi furnizate Kievului se va regăsi şi un nou lot de rachete antiaeriene Aster pentru sistemele SAMP/T-MAMBA.

Pe de altă parte, a mai menţionat Palatul Elysee în comunicatul său, preşedintele francez “a pus accentul pe interesul unui armistiţiu olimpic” în perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară care vor avea loc la Paris între 26 iulie şi 11 august.

În cadrul unui asemenea armistiţiu, menţionează preşedinţia franceză, Rusia ar trebui “să înceteze operaţiunile (militare) în desfăşurare”, astfel încât să se permită “iniţierea oricărei iniţiative diplomatice utile pentru începerea unor negocieri, cu respectarea dreptului internaţional şi a intereselor legitime ale Ucrainei”.

Ideea unui “armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară a fost sugerată de Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, în urma unei întrevederi avute pe 6 mai la Paris.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article