Macron: Epoca “Africii franceze” a rămas în trecut

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în timpul unei vizite în capitala Gabonului, Libreville, că epoca “Africii franceze” aparține de mult timp trecutului. Potrivit președintelui, Franța nu are...

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în timpul unei vizite în capitala Gabonului, Libreville, că epoca “Africii franceze” aparține de mult timp trecutului.

Potrivit președintelui, Franța nu are nicio intenție de a reveni la politica sa de interferență în afacerile continentului african, relatează kommersant.ru

Africa Franceză sau Fransafrica este un sistem de relații informale între Franța și statele care au făcut parte din fostul imperiu colonial francez și din Uniunea Franceză. Acesta a luat naștere în 1960-1962, în urma decolonizării celor 13 posesiuni africane ale Franței. În multe dintre aceste țări, Franța a reușit să își mențină influența militar-politică, economică și cultural-ideologică pentru o lungă perioadă de timp.

“Uneori am sentimentul că gândirea nu s-a schimbat atât de mult pe cât ne-am schimbat noi, când citesc, aud și văd oameni care atribuie Franței intenții pe care nu le are”, a adăugat dl Macron, adresându-se comunității franceze din Libreville (citat de AFP).

Ieri, 1 martie, președintele a pornit într-un turneu de cinci zile pe continentul african, în timpul căruia intenționează să viziteze Gabon, Angola, Republica Congo și Republica Democrată Congo (RDC). Cu o zi înainte, dl Macron s-a angajat să revizuiască amploarea și obiectivele prezenței militare franceze în Africa. Și a fost clar: Parisul nu va concura în ceea ce privește ajutorul militar sau economic acordat țărilor africane cu Rusia sau China.

In this article