Lukașenko, despre alegerile prezidențiale din Belarus: Ca întotdeauna, va decide poporul

Aleksandr Lukașenko susține că rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din Belarus, care vor avea loc în 2024, se află doar în mâinile cetățenilor. „Ca întotdeauna, va decide poporul”, a...

Aleksandr Lukașenko susține că rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din Belarus, care vor avea loc în 2024, se află doar în mâinile cetățenilor. „Ca întotdeauna, va decide poporul”, a declarat liderul de la Minsk, adăugând că autoritățile vor asigura securitatea publică.

„Ne pregătim din punctul de vedere al asigurării securității cetățenilor. Iar restul – poftim, decideți voi. Ca întotdeauna, va decide poporul. Dacă veți decide că aveți nevoie de altă viață, Dumnezeu cu voi, încercați”, a spus Lukașenko miercuri, în timpul unei ceremonii dedicate comemorării victimelor masacrului de la Hatîn.

Președintele Aleksandr Lukașenko, fost șef de fermă de stat, este la cârma Belarusului din 1994. În urma alegerilor prezidențiale de pe 9 august 2020, despre care mulți spun că au fost falsificate, întreaga țară a fost cuprinsă de proteste violente.

Când televiziunea guvernamentală a Belarusului a difuzat un rezultat al sondajului care arăta că Lukașenko a obținut 80,23% din voturi, în timp ce Tihanovskaia – principala lui rivală, a primit doar 9,9 la sută, susținătorii acesteia au decis să iasă pe străzile din Belarus, ca să își exprime nemulțumirea și să solicite un număr corect de voturi.

A doua zi după anunțarea rezultatelor presupuse falsificate, protestatarii au baricadat zona din jurul pieței „Riga”. Forțele de securitate au răsupuns prin utilizarea gazelor lacrimogene și folosind spray paralizant.

Chiar și la câteva luni după alegeri, mulțimile continuau să umple străzile din Minsk și ale altor orașe, pentru a protesta împotriva regimului. Zeci de mii de oameni au fost arestați, unii dintre ei fiind bătuți până la sânge și torturați pe străzi sau în închisori.

Majoritatea figurilor din opoziție au fost aruncate după gratii sau forțate în exil, inclusiv Tihanovskaia, care i-a luat locul soțului Serghei când acesta a fost arestat sub acuzații false și campania sa a fost suspendată.

La începutul lunii februarie, Parchetul din Belarus a cerut 19 ani de închisoare pentru Tihanovskaia. În vârstă de 40 de ani, femeia este refugiată în Lituania şi se confruntă cu o mulţime de acuzaţii, printre care „înaltă trădare” şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

Sursa: realitatea.md

In this article