Litvinenco cere scoaterea partidului Șor în afara legii

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. „Consider că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității...

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor.

„Consider că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor”, notează ministrul într-un mesaj pe Facebook.

Sesizarea va fi expediată la Guvern. Astfel, ministrul își exprimă speranța că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri.

Ministrul și-a argumentat sesizarea astfel: „Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni.

De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.

Potrivit lui Litvinenco, la formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția.

„Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, a conchis ministrul.

In this article